Μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία αναδείχθηκε η λεηλασία της περιουσίας του ιδρύματος από το διοικητικό συμβούλιο, οδηγήθηκε στη φυλακή οδηγείται ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας.

Σύμφωνα με απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και έξι μηνών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, η δήλωση του Π Μπούμπα ανοίγει ένα άλλο ενδιαφέρον κεφάλαιο. «Υπήρχαν στοιχεία που συνέτειναν στην απαλλαγή μου. Ο πρόεδρος του Γηροκομείου έστειλε έγγραφα στο δικαστήριο σύμφωνα με το οποίο το κατηγορητήριο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το δικαστήριο δεν το έλαβε υπόψη».

Ο Πρ. Μπούμπας αναφέρεται σε επιστολή και έγγραφα που, όπως είπε στο δικαστήριο, του τα έδωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Γηροκομείου, Ζώης Κολιός. Με τα έγγραφα αυτά ο κ. Κολιός αμφισβητούσε την ορθότητα του κατηγορητηρίου με σκοπό να προκαλέσει διακοπή τηςδίκης.

Παρ΄ όλα αυτά ο Ζώης Κολιός τοποθετήθηκε για την καταδικαστική απόφαση: «Η πολιτική αγωγή που όρισε η δική μας διοίκηση, απαρτιζόμενη από την ποινικολόγο Ελενα Ταβαντζή και την προϊσταμένη της δικής μας Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Στραϊτούρη, έκαναν άψογα το καθήκον τους, χωρίς να ακούσουν τίποτε από κανέναν, παρά μόνο την εντολή της διοίκησής μας: να λάμψει η αλήθεια και τίποτε άλλο…»  Αποκαλώντας γελοίο έντυπο την εφημερίδα ΕφΣυν.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΕφΣυν, παρουσιάζει ντοκουμέντα, τα οποία είναι μέρος των πρακτικών της δίκης ή αποδεικνύονται με έγγραφα, για τη στάση της Πολιτικής Αγωγής που όρισε η διοίκηση του νυν προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών

  • Την πολιτική αγωγή του Γηροκομείου εκπροσωπούσε και ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος αλλά απολύθηκε από τον Ζώη Κολιό επειδή ενώπιον των δικαστών είπε: «Η πολιτική αγωγή λειτουργεί ως δούρειος ίππος της υπεράσπισης» (18.7.2019).
  • Στις 9.10.2019 η εξέταση του μάρτυρα Δημήτρη Παπαχρήστου (προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ιδρύματος) από τη συνήγορο του Γηροκομείου Μαρία Στραϊτούρη προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου: «Να έχετε υπόψη σας ότι ο μάρτυρας είναι μάρτυρας κατηγορίας και οι ερωτήσεις σας πρέπει να κατατείνουν για την απόδειξη των κατηγοριών».
  • Στις 11.10.2019 οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ανάγκασαν την πρόεδρο να πει σε συνήγορο των κατηγορουμένων «εσείς απλώς θα συμπληρώσετε ερωτήσεις, αν έχετε…» αφού τον ρόλο της υπεράσπισης τον είχε φέρει άριστα εις πέρας η πολιτική αγωγή.
  • Η συνήγορος Ελενα Ταβαντζή (πολιτική αγωγή του Γηροκομείου) ζήτησε στην αγόρευσή της την αθώωση των κατηγορουμένων Διονυσόπουλου και Γρινιεζάκη για πλείστες κατηγορίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δικηγόρος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Μπούμπα να την ευχαριστήσει στην αγόρευσή του.
  • Ο Ζώης Κολιός όφειλε μέχρι την 31η.10.2019 να καταθέσει ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη του αρχιμανδρίτη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης 534.000 ευρώ από το ταμείο του Γηροκομείου. Όμως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη κατά του Πρ. Μπούμπα για το συγκεκριμένο κακούργημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας ΕφΣυν, στην έκθεση της περιφέρειας καταγράφεται πληθώρα νέων παρατυπιών, με σημαντικότερες τις εξής:

  • Από την 1η.3.2020 έως τις 23.6.2020 σημειώθηκαν στο Γηροκομείο 12 θάνατοι τροφίμων, για τους οποίους η περιφέρεια δεν βρήκε ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.
  • Το περίπτερο «Εστία» λειτουργεί χωρίς άδεια (σ.σ.: φιλοξενεί ωστόσο 23 ηλικιωμένους, στους οποίους παρέχεται ζεστό νερό για την καθαριότητά τους μόνο δύο φορές την εβδομάδα και για λίγες ώρες).
  • Οι πυροσβεστήρες ήταν ληγμένοι και χωρίς αναγόμωση (σ.σ.: το ίδιο είχε διαπιστώσει η περιφέρεια και σε έλεγχό της το 2018, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ίδρυμα με αποτέλεσμα να νοσηλευθούν έξι άτομα και παρά την τότε προειδοποίηση από τον τεχνικό ασφαλείας ότι «την επόμενη φορά θα καείτε σαν τα ποντίκια»).
  • Σε κάποιους θαλάμους βρέθηκαν αντικείμενα επικίνδυνα για την ασφάλεια των τροφίμων (μικρές ηλεκτρικές συσκευές, γκαζάκι, σπασμένα πολύπριζα, αιχμηρά αντικείμενα, μαχαίρια κ.ά.).
  • Θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό (σ.σ.: ήδη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο που είναι σε καραντίνα).

«Η διοίκηση είχε πολλές εφεδρείες στο σύστημα» – Μιλούν οι μάρτυρες κατηγορίας

Εύη Πραστάκου, μέλος του Γηροκομείου:

Ήταν δύσκολη κάθε στιγμή που αντιλαμβανόμουν ότι η πολιτική αγωγή, αντί να προσπαθεί να ενισχύσει το κατηγορητήριο, μου έκανε ερωτήσεις για θέματα που δεν στήριζαν την κατηγορία και με αντιμετώπιζε σαν να ήμουν εγώ η κατηγορουμένη.
Στον ιδιωτικό τομέα, ο φόβος, η ένδεια και η απειλή της απόλυσης που ασκούν οι εργοδότες, ασχέτως νομιμοποίησης, είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να παραβαίνουν τους νόμους για να μην υπάρχουν καταγγελίες εις βάρος τους.
Οι εργαζόμενοι όμως είναι και αυτοί πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να αντιστέκονται. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες στις οποίες μπορεί ο εργαζόμενος να καταφύγει και να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

EUROKINISSI

Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων

Ήμουν μάρτυρας στη μεγάλη ποινική δίκη, παρά το προσωπικό κόστος. Οι διώξεις περιλαμβάνουν τέσσερις προσπάθειες απόλυσής μας, αλλεπάλληλες μηνύσεις, άνιση μεταχείριση, καθώς και πολλά εμπόδια που δημιουργούσαν ομάδες ιδιοτελών συμφερόντων (που είχαν πολλές εφεδρείες στο σύστημα. Οι εφεδρείες αυτές φρόντιζαν επιμελώς οι αναφορές μας προς υπουργεία και δημόσιους φορείς να θάβονται.

Ως σωματείο πράξαμε το καθήκον μας και με το παραπάνω. Θα θέλαμε όμως να μην υποκαθιστούμε το κράτος (σε έλεγχο και εποπτεία) αλλά να κρατάμε τον συνδικαλιστικό ρόλο μας. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο νόμου που να δίνει τη δυνατότητα πραγματικής παρέμβασης και εποπτείας από το κράτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις