Για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η Θεσσαλία και κυρίως η Λάρισα, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Όπως είπε, η κατάσταση θυμίζει τη Θεσσαλονίκη ενώ στατιστικά μπορεί το πρόβλημα στη Λάρισα να είναι μεγαλύτερο, αναλογιζόμενοι τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. «Κάθε οικογένεια στη Λάρισα έχει και από ένα κρούσμα», είπε. Το σύστημα Υγείας της περιοχής αντέχει, όπως υπογράμμισε, ενώ όταν χρειάζεται, στρατολογούνται και κρεβάτια αλλά και προσωπικό.

«Τα μέτρα δεν είναι στο 100% της αυστηρότητας», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης σχολιάζοντας τα μέτρα που είναι σε εφαρμογή. Επιτυχημένο πρότυπο αναχαίτισης και μείωσης της διασποράς, σύμφωνα με την εκτίμηση του είναι το Ισραήλ όπου ήδη από τον Σεπτέμβριο κατάφερε με 15 ημέρες αυστηρό lockdown, να περιορίσει τη διασπορά. Εξήγησε, παράλληλα, ότι στη χώρα μας ο περιορισμός μέτρων έγινε σταδιακά, επισημαίνοντας ακόμα και τις ιδιαιτερότητες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το πώς ξέφυγε η κατάσταση, το απέδωσε στην κοινωνική ζωή αλλά και τις μετακινήσεις, κυρίως φοιτητών. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι στους φοιτητές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο, γίνονταν τεστ, όπου 1 στους 3 βρισκόταν θετικός. Ωστόσο, μπορούσε να γίνει γρήγορη ιχνηλάτηση και απομόνωση.

«Βλέπουμε θανάτους γιατί έχει χτυπηθεί το ΕΣΥ»

Ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, μιλά για την «αφόρητη» κατάσταση που επικρατεί. Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ κάνει τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υγειονομική κρίση, που χτυπά τη χώρα. Αυτό ανέφερε ο κ. Νταφούλης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Βλέπουμε θανάτους γιατί έχει χτυπηθεί το ΕΣΥ», σε συνέντευξή του στο κανάλι του MEGA.


«Το νοσοκομείο βρίσκεται στα όριά του και όλοι οι υγειονομικοί είναι πολύ πιεσμένοι… Δύο άτομα από το προσωπικό νοσηλεύονται στην εντατική», είπε περιγράφοντας την τραγική κατάσταση και το συναισθηματικό βάρος που φέρει μια τέτοια συνθήκη.

Στο νοσοκομείο της Λάρισας δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα στις ΜΕΘ, ενώ και για τα απλά περιστατικά, είναι περιορισμένα, καθώς ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών είναι πολύ μεγάλος.

«Θα έπρεπε να είχαν επιταχθεί και ξενοδοχεία για τους θετικούς στον ιό ασθενείς, ενώ απαραίτητες είναι και οι αναγκαστικές προσλήψεις σε γιατρούς πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Νταφούλης. Επισήμανε επίσης πως το δεύτερο κύμα χτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα καθώς πανελλαδικά κάθε 15 λεπτά κάποιος πεθαίνει από τον κορονοϊό και τα περιστατικά είναι πιο βαριά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις