Τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια του ιατρικού ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε κατάστασης πτώχευσης και προστατεύεται απλώς από μια προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε το 2019 και επικαιροποιήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, ήταν η κυβερνητική επιλογή.

Τεράστιες οι οφειλές τους προς δημόσιο και εργαζομένους

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας ΕφΣυν κι όπως προκύπτει από την προσφυγή της ίδιας της εταιρείας, στις 31/3/2020 οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν σε 538,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23,17 εκατ. στο Δημόσιο, 30,4 εκατ. στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, 250,4 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, 25,8 εκατ. στη Healthcare Investors, 16,5 εκατ. στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 2,12 εκατ. σε εργαζόμενους, 23,7 σε προμηθευτές, 3,3 εκατ. σε γιατρούς κ.ά.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά και τους εργαζόμενους η Euromedica αμφισβητεί τις οικονομικές τους απαιτήσεις ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ και ζητεί να καταβάλει σε έξι δόσεις το 30% από το χρηματικό ποσό που θα λάμβαναν σε περίπτωση κανονικής πτώχευσης της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αν και γνωρίζει ότι η εταιρεία οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στο Δημόσιο, δεν επιτάσσει τις υγειονομικές μονάδες της με συμψηφισμό χρεών, αλλά επιλέγει να πληρώνει διπλάσιο ποσό για κάθε κρεβάτι στην υπό σύσταση εταιρεία που θα προκύψει από τη διαδικασία «εξυγίανσης», ενώ τα χρέη της παλιάς εταιρείας θα έχουν στην ουσία διαγραφεί.

Ειδικά για το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρίας, από τα χρέη των 32,1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει μόλις το 30% σε 180 δόσεις, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 9,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι στις εφημερίες των Δημόσιων Νοσοκομείων βρίσκεται πάντα ένας γιατρός της Διαβαλκανικής Κλινικής, ο οποίος κάνει διαλογές ασθενών προς όφελος της δικής του κλινικής
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις