Είναι πλέον από όλους αντιληπτό ότι η δημόσια Υγεία δεν προβλέπεται να ενισχυθεί. Οι «χιλιάδες προσλήψεις», σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, άγγιξαν μόνο τις 7.000 ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας επικρατούν δραματικές ελλείψεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για αφαίμαξη και όχι ενίσχυση προσωπικού των νοσοκομείων.

Με επίσημο έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (πηγή Εφ.Συν.) διατάσσεται η αναγκαστική μετακίνηση 25 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων Covid-19.

Σύμφωνα δε με το έγγραφο της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, για κάθε νοσοκομείο αρμοδιότητας, όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα συμβάλλουν με προσωπικό στη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων της περιοχής. Οι αναφερόμενοι 25 νοσηλευτές είναι η συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση μόνο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητείται η ονομαστικοποίηση του προσωπικού που θα διαθέσει στα εμβολιαστικά κέντρα, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της λίστας σε μόλις δύο μέρες -το email εστάλη στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας και ζητάει τα ονόματα μέχρι την Τετάρτη (δηλαδή σήμερα) στις 3 το μεσημέρι.

Υγειονομικοί, οι σύγχρονοι εποχιακοί εργάτες

Η «κινητικότητα» για τους υγειονομικούς γίνεται πλέον πάγια τακτική. Την άνοιξη μετακινήθηκαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου για να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Το καλοκαίρι μετακινήθηκαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου προς τα Κέντρα Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω ανοίγματος του τουρισμού, κ.λπ.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων είναι ελάχιστο και δεν φτάνει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για την περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού. Αντί λοιπόν ενίσχυσης των νοσοκομείων επιχειρείται η αφαίμαξη προσωπικού», δήλωσε στην Εφ.Συν. ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, εξηγεί ο ίδιος, θα πρέπει να προσληφθεί και να εκπαιδευτεί προσωπικό. Είναι η πολλοστή φορά που η ΠΟΕΔΗΝ παρεμβαίνει στις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντί προσλήψεων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας που μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό προσωπικού. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με προσλήψεις, υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. «Εν μέσω πανδημίας, με διαπιστωμένες τις ελλείψεις προσωπικού των νοσοκομείων, είναι αδύνατη η διάθεση υπαλλήλων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Θα διαλυθούν τα νοσοκομεία», τονίζει και ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει πίσω την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στα Κέντρα Υγείας προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες εμβολιασμού των πολιτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις