Το αργότερο έως το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 αναμένονται οι ανακοινώσεις για το ποια καταστήματα θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, καθώς η επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ένα στίγμα για το επόμενο βήμα στο άνοιγμα καταστημάτων, με προτεραιότητα τα κομμωτήρια και τα κουρεία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για τα καταστήματα που θα σηκώσουν ρολά από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο διευκρίνισε πως θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα.

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων που δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, αλλά και δεν θα αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες. Ωστόσο υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή. Ουσιαστικά οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το επόμενο βήμα στην άρση των μέτρων είναι η κινητικότητα των πολιτών, οι εστίες διασποράς και οι πράσινες ζώνες.

Τι θα γίνει με ωράριο κυκλοφορίας

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Εξετάζεται επίσης μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Όπως είχε αναφέρει και χθες, αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε. Υπενθύμισε, όμως, ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να γίνονται με παρόντα το πολύ μέχρι εννέα άτομα.

Όπως εξήγησε, υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική. Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο, επισήμανε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα  σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, προκειμένου να έχουν οι πολίτες τον απαραίτητο χρόνο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, υπενθύμισε πως και τώρα με το χαρτί που έχουν από τον εργοδότη τους μπορούν να κυκλοφορήσουν κατά το διάστημα της απαγόρευσης προκειμένου να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου. «Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Δερμιτζάκης: Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου

Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ 100,3 μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στην άρση του lockdown και τις προϋποθέσεις του, αλλά και τις εκτιμήσεις του για επικείμενη μείωση των κρουσμάτων.

Ο κος. Δερμιτζάκης εκτίμησε πως, τα ημερήσια κρούσματα θα σημειώσουν μείωση εντός της εβδομάδας, ”πέφτοντας” στα 1000, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως, πρόκειται για μικρότερη μείωση από αυτή που περίμεναν αρχικά. Σε αυτό βασίστηκε και υποστήριξε πως, το άνοιγμα της αγοράς ενέχει κίνδυνο, ενώ τάχθηκε υπέρ του αυστηρά ελεγχόμενου ανοίγματος της αγοράς, δηλώνοντας πως:

«Είναι λίγο επικίνδυνο το άνοιγμα. Έχει ένα ρίσκο. Δεν βοηθάει και η στρατηγική των τεστ στην Ελλάδα. Μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε σε τριψήφιους αριθμούς. Κάτω από τα χίλια κρούσματα. Από την στιγμή που θα το δούμε αυτό σε μια εβδομάδα μπορούμε να ανοίξουμε».

Επιπλέον, σχετικά με την εστίαση, υποστήριξε πως το άνοιγμα της εστίασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με έλεγχο και όχι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, εκτιμώντας πως ενδέχεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού:

«Να ανοίξουμε λιανική και εμπορικά κέντρα με έλεγχο εισερχομένων. Και η εστίαση να ανοίξει γιατί έτσι θα μειωθεί ο συνωστισμός. Π.χ. πάει μια οικογένεια για ψώνια. Ο ένας μπαίνει μέσα και οι άλλοι πρέπει να περιμένουν. Αντί να περιμένουν έξω ας πάνε να πιουν έναν καφέ». 

Ο κύριος Δερμιτζάκης δήλωσε ανοιχτά πως είναι υπέρ της αποστολής sms και της διατήρησης αυτού του συστήματος, ενώ, επιπροσθέτως, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας:

«Το sms πρέπει να μείνει. Να μην κάθεται κάποιος για 10 ώρες εκτός σπιτιού. Είναι δύσκολο όμως. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατηθεί έτσι ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων. Εγώ θα άνοιγα με sms την αγορά κοντά στα Χριστούγεννα με τα πάντα ανοικτά. Είμαι ωστσόσο υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης για να μην κυκλοφορεί κανένας».

Τέλος, ο καθηγητής κατέληξε με μια αναφορά σχετικά με το εμβόλιο, στην οποία και τόνισε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν αποτελεί ασπίδα για τον κορονοϊό, ενώ ανέφερε πως σκοπεύει και ο ίδιος να το κάνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις