Πλημμύρισε, για μία ακόμη φορά, ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο οποίος φιλοξενεί 7.714 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή στη δομή της Μόριας. Δεκάδες σκηνές  μετατράπηκαν σε βάλτους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η διαμονή προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που πρόσφυγες και μετανάστες αφήνονται στο έλεος της κακοκαιρίας. Κάθε φορά που το νησί πλήττεται από βροχές και νεροποντές, ο πληθυσμός του καταυλισμού ζει σε σκηνές κόλασης.

Στο twitter κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που αποκαλύπτουν τις τραγικές συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό.

«Ντρέπομαι βαθιά για αυτό που εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση!» γράφει χρήστρια. Άλλος χρήστης σημειώνει «Ήταν μια άθλια νύχτα στη Moria 2. Και ο χειμώνας δεν ξεκίνησε καν. Έχω δάκρυα στα μάτια μου, είμαι θυμωμένος. Αισθάνομαι ανίσχυρος, δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολιτικοί θέλουν τους ανθρώπους να υποφέρουν».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εντείνονται στη νέα δομή στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ)», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό Λέσβου, αναδεικνύοντας εκ νέου τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, «βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο, παλεύοντας κυριολεκτικά με τους ανέμους που πλήττουν κατά καιρούς το νησί. Οι ελλείψεις πολλές, όπως το ζεστό νερό, η περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση σε υγειονομικές εγκαταστάσεις (μπάνια/ τουαλέτες) και η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη».

Οι σκηνές δεν είναι προστατευμένες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε εγκαίρως διαπιστώσει τα προβλήματα και είχε επισημάνει τα «κρίσιμα κενά στις υπηρεσίες αποχέτευσης» που θα έπρεπε να «αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση». Η περιοχή είναι επιρρεπής σε πλημμύρες και οι σκηνές δεν είναι εξοπλισμένες για να παρέχουν την απαραίτητη προστασία από τα όλα καιρικά φαινόμενα, σημειώνει η Οργάνωση που κάνει τα πάντα για να βελτιώσει τις συνθήκες και να βοηθήσει τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί. Έτσι όπως έκανε γνωστό είχε προχωρήσει στην παράδοση χαλικιού προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε σκηνές και κοινόχρηστους χώρους.

Αστυνομικοί ξυλοκοπούν πρόσφυγες

Στις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στη Λέσβο έρχεται να προστεθεί και σκηνικό βιαιοπραγίας από αστυνομικούς. Όπως δείχνει βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών δύο πρόσφυγες ξυλοκοπούνται αναίτια από αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα τα θύματα της επίθεσης επέστρεφαν από το σουπερμάρκετ όπου είχαν ψωνίσει στον καταυλισμό. Οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν για έλεγχο και χωρίς προφανή λόγο αρχίζουν να τους χτυπούν. Ενώ δύο αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον έναν, ο άλλος πέφτει κάτω και άλλοι τρεις αστυνομικοί συνεχίζουν να τον χτυπούν και να τον κλοτσούν παρόλο που βρίσκεται στο έδαφος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις