Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό ενώ και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα ήθελαν: ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 102 θανάτους, 583 διασωληνωμένους και 1.395 νέα κρούσματα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, υπενθύμισε τους  κανόνες που ισχύουν για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ενόψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.

«Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων με τον τρόπο και στο χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Φέτος τα Χριστούγεννα, θα είναι αλλιώτικα, θα είναι διαφορετικά. Για να αποφύγουμε καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που είδαμε στην Αγγλία και τη Γαλλία, και να μην διακινδυνεύσουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά στο 14.10″ στο βίντεο που ακολουθεί:

Επιπλέον, παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ρεβεγιόν, ενώ διατηρείται και η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Σημειώνεται ότι για την μετάβαση σε κομμωτήριο ή βιβλιοπωλείο και για την παραλαβή από κατάστημα δηλώνεται ο κωδικός 2. Παράλληλα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού

Σχετικά με τις εξαιρέσεις μετακίνησης από νομό σε νομό όσον αφορά τη συνθήκη επανένωσης οικογενειών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το θέμα της επανένωσης των οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του, αφορά κάποιον που μόνιμα εργάζεται σε μια περιοχή και θέλει να επισκεφθεί τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. Άρα με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί».

«Αντιλαμβάνομαι, είναι λογικό ότι υπάρχουν οι αγαπημένοι μας που μας λείπουν και ειδικά στις γιορτές μας λείπουν ακόμη περισσότερο και νομίζω ότι όλοι θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε να τους φιλήσουμε να τους δούμε από κοντά, μας έχουν λείψει αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους προφυλάξουμε αυτήν τη στιγμή και να τους δούμε σε λίγους μήνες με την ασφάλεια που χρειάζεται. Ως εκ τούτου λίγο ακόμα υπομονή. Είναι πολύ δύσκολο, θα τους ευχηθούμε τηλεφωνικά, θα αφιερώσουμε χρόνο τηλεφωνικά, σε κάθε περίπτωση όμως ας αποφύγουμε να μετακινηθούμε, ας αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή διότι και δεν επιτρέπεται αλλά και μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να τους προφυλάξουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις για το click away

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των μετακινήσεων λόγω της λειτουργίας του λιανεμπορίου με click away ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οπουδήποτε υπάρξει κατάχρηση η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας, θα προχωρήσουν αυτομάτως σε αναθεώρηση των πραγματικών δεδομένων, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά για λόγους μετακίνησης αυξάνοντας την κινητικότητα θα επανεξετάσουν άμεσα τη δυνατότητα που δίνουν για την εφαρμογή τους. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στα ζητήματα που αφορούν το θέμα της δημόσιας υγείας το θέμα της διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής. Νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και πάνω απ’ όλα από τις επισημάνσεις και τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς

Όπως είναι γνωστό, διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ωστόσο από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υπερφόρτωση των ταχυμεταφορών. Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω email, που να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Όπως διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, «δεν θα δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε πέρα του δεκαλέπτου παραμονή στο σημείο παραλαβής, ενώ υπενθύμισε ότι απαιτείται και αποστολή SMS με τον κωδικό 2. Η παραλαβή θα γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν θα εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορεί να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από το κατάστημα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Πώς θα πάμε στα κομμωτήρια

Επίσης, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και για τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία. Με ανώτατο όριο τους 4 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τ.μ. και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

Πώς θα πάμε στις εκκλησίες

Επιπλέον, ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς. Τις δύο αυτές μέρες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, ενώ στους Μητροπολιτικούς Ναούς επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 25 ατόμων. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Όσον αφορά τον εορτασμό των Θεοφανείων, υπενθυμίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς η περίοδος των εορτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά και δη το λιανεμπόριο. Όσο όμως και αν θα θέλαμε την περίοδο αυτή τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά, αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν μπορούμε, δεν επιτρέπεται να πάρουμε αυτό το ρίσκο όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν περιοχές της πατρίδας μας που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, όταν υπάρχουν δήμοι που έχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ενεργά κρούσματα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή, αντίθετα η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού – και ιδιαίτερα στους δήμους που έχουν τα περισσότερα ενεργά κρούσματα.

«Καμπανάκι» για τη Δυτική Αττική

Παράλληλα επισήμανε ότι τα δεδομένα δεν αφήνουν, κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ελευθέριο Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, στην οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής και τον Δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτησή τους προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές τα οποία και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων ενώ σημείωσε την ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού». Επιπλέον απηύθυνε έκκληση και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής «να είναι προσεκτικοί, πλήρως αφυπνισμένοι και να τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη ευλάβεια».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές, η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων, παρά τις προσπάθειες που κάνουν εκεί οι δημοτικές αρχές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν δημιουργήσει αυτήν τη μικρή αύξηση, δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. «Το παρατηρούμε, έχουμε κάνει την ποιοτική ανάλυση από τις ιχνηλασίες και έχει άμεση σχέση και με την κινητικότητα μεταξύ αυτών των δήμων και ως μια ενιαία επιδημιολογική χωροταξική οντότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό», σημείωσε.

Οι έλεγχοι

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι και χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, η Αστυνομία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες έχουν πραγματοποιήσει, 2.142.216 ελέγχους, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 57.062 περιπτώσεις παράβασης και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.817.927 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας αθροιστικά 1.791 συνολικά ημερών.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, για το λόγο αυτό, όπως είπε, οι αποφάσεις για το τι ανοίγει και το τι παραμένει κλειστό είναι υπό την διαρκή αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και των μέτρων που συνοδεύουν το άνοιγμα των όποιων επιχειρήσεων. «Μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα επιτρέψει ίσως να «ανοίξουν» με ασφάλεια και άλλες δραστηριότητες μεσοπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, δραστηριότητες που έχουν ανοίξει μπορεί να ξανακλείσουν άμεσα, αν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα ή χρησιμοποιούνται προσχηματικά ως λόγος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και προσαρμόζονται ανάλογα με ένα και μόνο γνώμονα: την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής, το να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις