Η Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερά στο μάτι του κυκλώνα, ενώ οι υγειονομικοί αναγκάζονται διαρκώς να διαχειρίζονται προβλήματα αναμενόμενα ή αναπάντεχα.

Με αυτή την ένταση της πανδημίας που συνεχίζει και δεν αφήνει τα νοσοκομεία της πόλης να πάρουν ανάσα, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης τάχθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης για χαλάρωση του lockdown. Προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας ζωών από «παραμελημένες» ασθένειες, αν συνεχιστεί η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία Covid-19.

EUROKINISSI

Είναι γεγονός ότι αναμένεται αύξηση θανάτων όχι από Covid, αλλά από το γεγονός ότι άνθρωποι με διαφορετικές ασθένειες είτε παρατείνουν αναβολή ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να αποφεύγουν τα νοσοκομεία επειδή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε επειδή δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να εισαχθούν όταν πρέπει.

Συνεχίζεται η ένταση

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται παρά τη μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία. Μπορεί οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς Covid-19 να είναι κατειλημμένες κατά 70%, αλλά οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ παραμένουν πλήρεις σε ποσοστό 90%.

Μάλιστα, τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Η παρατηρούμενη τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ, πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες».

Σοβαρό πρόβλημα με τα ιατρικά μηχανήματα στο Γεννηματά

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, από την πλευρά της στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Στο νοσοκομείο Γεννηματάς απέτυχαν συγχρόνως και σωρευτικά ΟΛΕΣ οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την αδιάλειπτη λειτουργία πολλών και ζωτικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κρίσιμων για τη ζωή» αφού «12 από τους 17 αναπνευστήρες της ΜΕΘ σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές!».

Και διερωτώνται αν οι αναπνευστήρες «είναι τόσο παλιοί ή τόσο ακατάλληλοι για ΜΕΘ που δεν διαθέτουν καν μπαταρία για αυτόνομη λειτουργία – ή είναι τόσο κακοσυντηρημένοι που η μπαταρία τους δεν είναι λειτουργική».

Επίσης ανέφεραν πως «τα λεγόμενα του διοικητή σε μέσα ενημέρωσης ότι οι συσκευές οξυγόνου διαθέτουν αυτονομία μιάμισης ώρας, κανείς ασθενής δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο, είναι παρελκυστικά, δεδομένου οι 12 από τους 17 αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και χρειάστηκε οι ασθενείς να αεριστούν χειροκίνητα».

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, «Η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου έχει λήξει από τον Αύγουστο. Ακόμη δεν υπάρχει νέα σύμβαση» ενώ «η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη και όσον αφορά σε τυχόν ανάλογα προβλήματα, οι ηλεκτρολόγοι δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλες τις βάρδιες, κάθε μέρα».

Και θέτουν το ερώτημα αν «συνιστά ή όχι εγκληματική ανευθυνότητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19 , με αυξημένες απαιτήσεις στην περίθαλψη, όχι μόνο να μην έχουν διασφαλιστεί τα αυτονόητα, αλλά να επιχειρούν να καλύψουν τις ευθύνες τους και προπάντων να ενοχοποιούν άλλους;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις