Μόλις 300.000 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό θα παραλάβει η Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη έγινε γνωστό πως η χώρα μας δεν θα παραλάβει σε πρώτη φάση τις 1.000.000 δόσεις όπως είχε αρχικά διαρρεύσει.

Ωστόσο, αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει στις 21 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer τότε δεν αποκλείεται οι πρώτες δόσεις να έρθουν στην Ελλάδα πριν την Πρωτοχρονιά. Σε πρώτη φάση αναμένεται να εμβολιαστεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

Σήμερα αναμένεται να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν, μετά από επικοινωνία του Υπουργείου Υγείας και της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ώστε «να μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή, από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Λιγότερες δόσεις σε όλη την Ευρώπη

To Βέλγιο πληροφορήθηκε επίσης πως θα παραλάβει λιγότερες από τις 600.000 δόσεις που ανέμενε τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε ότι «Η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία για 25 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Ο λόγος που επικαλέστηκε η εταιρεία είναι, ένα πρόβλημα που προέκυψε στη γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τους Financial Times οι πρώτες ύλες που παρουσιάζουν έλλειψη είναι τα σωματίδια λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του εμβολίου και έχουν σημαντική επίπτωση στην αποτελεσματικότητά του, καθώς εμποδίζουν την αποικοδόμηση του mRNA.

Η εταιρεία, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ομαλοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ώστε να επιτραπεί η συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπως έχουν προγραμματιστεί. Στο Βέλγιο η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

Μειωμένες δόσεις του εμβολίου Pfizer θα λάβουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Μεγάλη Βρετανία που ήδη έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Pfizer: Όλες οι παρτίδες που έχουν συμφωνηθεί θα παραδοθούν εξολοκλήρου

H Pfizer με ανακοίνωσή της εξηγεί ότι «Η αύξηση της γραμμής παραγωγής πρώτων υλών χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο» και συμπληρώνει ότι «η προσαρμογή των γραμμών παραγωγής μας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν πλέον αποκατασταθεί και οι δόσεις θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις όπως έχει συμφωνηθεί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις