Τη διενέργεια 12.000 τυχαίων rapid tests σε ημερήσια βάση, για τη λεπτομερή παρακολούθηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, στο πρόγραμμα τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων- που παρουσιάζεται αναλυτικά πιο κάτω – μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η καταβολή τιμήματος.

Eurokinissi

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από το βράδυ της Δευτέρας.

Η σχετική υποδομή περιλαμβάνει:

  • 386 Σημεία Ελέγχων.
  • 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας.
  • 98 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • 10 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 του μήνα.

Οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης.

Θα αποστέλλεται αρχικά ένα SMS με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η λήψη του αιτήματος, στη συνέχεια ένα δεύτερο με το οποίο θα γίνεται ενημέρωση για το εάν έγινε δεκτό το αίτημα και ένα τρίτο, με τον χώρο στον οποίο θα διενεργείται η εξέταση.

  • Κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown) το SMS με το ραντεβού επιτρέπει τη μετακίνηση.
  • Το SMS με το ραντεβού δικαιολογεί 3ωρη αποχή από την εργασία.

Δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα δεδομένα των επιλεγμένων πολιτών διαγράφονται άμεσα από τη Βάση Δεδομένων Αν μέχρι το τέλος της πανδημίας υπάρχουν πολίτες στη βάση δεδομένων που δεν έχουν επιλεγεί, τα στοιχεία τους διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα.

Τα δεδομένα επεξεργάζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και μόνο τα στατιστικά συμπεράσματα κοινοποιούνται στους ειδικούς εμπειρογνώμονες. Τα στατιστικά συμπεράσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας και καμία άλλη επιστημονική ή μη χρήση.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για συνταγογράφηση των τεστ που ζητά η Επιτροπή, η κυβέρνηση ετοιμάζει κλήρωση για τυχερούς

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή κατεύθυνση την κυβέρνηση και την τακτική της σχετικά με τα τεστ κορονοϊού, στο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά ως προς τους χειρισμούς της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως αντί να συνταγογραφηθούν και να αποζημιωθούν οι πολίτες για τα τεστ κορονοϊού στα οποία ενδεχομένως έχουν υποβληθεί, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, μέσω της οποίας θα αναδειχθούν 12.000 τυχεροί που θα κάνουν δωρεάν τεστ. «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ», υποστηρίζει.

Επιπροσθέτως, συμπληρώνει:

«Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού έτσι αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι.

Με 3.500 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα: Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Απαιτείται ανακοστολόγηση και ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός

Προ ολίγων ημερών, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, είχε προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την κοστολόγηση των τεστ covid, αλλά και στην υπογράμμιση της ανάγκης συνταγογράφησης και αποζημίωσης των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια δραματική στιγμή έξαρσης της πανδημίας.

«Μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί. Μέχρι χθες όμως μας έλεγε μονότονα το Υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ» υποστήριξε ο κος Ξανθός.

EUROKINISSI

Ο τομεάρχης συνέχισε, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται από το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και πρότεινε:

« Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

1. Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς

2. Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια

3. Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη

4. Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback

5. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων των θετικών δειγμάτων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις