Η επίθεση έγινε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 4 ανήλικοι τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ συνολικά οι δράστες της ρατσιστικής επίθεσης ήταν δέκα.

Οι δράστες, πατέρας και ο ανήλικος γιος του εντοπίστηκαν με τον πατέρα να κρατείται ενώ ο ανήλικος γιος του αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα. Η αστυνομία βρίσκεται σε αναζήτηση και των άλλων ατόμων.

Όπως αναφέρει το voria.gr, επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο. Οι δράστες επιτέθηκαν φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, όπως «γ… τον Αλλάχ», «θα σας σφάξουμε», «γυρίστε στην πατρίδα σας». Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες έσπασαν τον φράκτη και τις πόρτες της δομής, αναζητώντας τους ανήλικους που έτρεχαν έντρομοι να κρυφτούν.

Μία πικρή αλλά εύστοχη γελοιογραφία για την τρομερή αυτή ιστορία ρατσιστικής βίας

Η δομή φιλοξενίας των ανηλίκων λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος, Θοδωρής Καραγιάννης, άγνωστοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο με μαχαίρια, καδρόνια και σιδηρολοστούς, φώναξαν αρχικά ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα προσφυγόπουλα.

«Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα ανήλικα απέναντι σε ανθρώπους που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δεν φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12-15 ετών», δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει

Και το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου 2018 δύο ανήλικα προσφυγόπουλα είχαν δεχτεί ρατσιστική επίθεση έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, δηλαδή έξω από το σπίτι τους.

Τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα επιθετικά «από που είναι». Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό.

«Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε πριν κάποια χρόνια ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τόνιζε τότε η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα 11 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

«Δεν υπάρχουν λόγια που να χωρούν τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πράξεις ρατσιστικού μίσους ή για τη θρασυδειλία που κρύβεται πίσω από μία επίθεση οκτώ – δέκα ατόμων σε δύο ανήλικα παιδιά, με ρόπαλα», προσθέτει η συντονίστρια του Ξενώνα, «αλλά θα επιλέξουμε για ακόμα μία φορά να μην εστιάσουμε σε αυτό. Θα εστιάσουμε στα χαμόγελα που τόσα χρόνια μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά μας, στις γιορτές στις οποίες όλοι μαζί συμμετείχαμε, στην αγάπη που μας έδειξαν. Σε όλους τους δασκάλους που τα αγκάλιασαν, σε όλους τους γείτονες που μας έκαναν να ελπίζουμε κάθε μέρα πιο δυνατά στο όραμα της ΑΡΣΙΣ για ένα κόσμο όπου κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, θα απολαμβάνει όσα ένα παιδί χρειάζεται και δικαιούται».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις