Για το εμβόλιο και την πιθανότητα να χρειαστεί νέο αν υπάρξει σοβαρή μετάλλαξη του κορονοϊού, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και κεντρικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορονοϊού 2019. “Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις που έχουν γίνει στον κορονοϊό δε μας ανησυχούν”, τόνισε ο καθηγητής λέγοντας πως έχουμε πλέον τις τεχνολογίες, έτσι ώστε, αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός, μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε νέο εμβόλιο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Pfizer/BioNTech.

“Σύμφωνα, όμως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κορονοϊός αλλάζει πολύ αργά, δεν αλλάζει δραματικά. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και δεν έχει αλλάξει τόσο ώστε τα εμβόλια να μην τον πιάνουν”, είπε ο κ. Μόσιαλος. “Υπάρχει η δυνατότητα στη νέα μετάλλαξη, να έχουμε και νέο εμβόλιο“, ανέφερε. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν μόνο προστατευόμαστε από το εμβόλιο ή αν σταματάει και τη διασπορά. Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, όσοι κάνουν το εμβόλιο δεν θα έχουν βαριά συμπτώματα. “Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι”, τόνισε.

Επίσης, επεσήμανε ότι “δεν θα εξαφανιστεί ο κορονοϊός από τον πλανήτη, αλλά θα υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα”. Από το μέτωπο των φαρμάκων, όπως ανέφερε, γνωρίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν στις βαριές περιπτώσεις. Μέχρι να έχουμε ικανό αριθμό εμβολιασμένων τα μέτρα δεν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, οπως σημείωσε. Ωστόσο, ο καθηγητής είναι αρκετά αισιόδοξος. Τον Μάρτιο, όπως φαίνεται, θα χαλαρώσουν αρκετά οι περιορισμοί, οπότε και θα έχουμε αποτελέσματα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμησή του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις