Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας που πρωταγωνιστεί στο εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι άκρως συμβολικός.

Και η στάση του έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με ότι επικράτησε στην Ελλάδα, όταν άρχισε ο εμβολιασμός. Με κομματικά στελέχη της κυβέρνησης, να εμβολιάζονται αν και που δεν ανήκαν από άποψη υγείας, στην πρώτη γραμμή με αυτούς που πρέπει να προηγηθούν.

EUROKINISSI

 Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως που πήρε άδεια χρήσης το εμβόλιό της για τον κορονοϊό, σε συνέντευξή του έχει εξηγήσει γιατί δεν θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστεί.

Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, δεν είναι ότι γνωρίζει κάτι παραπάνω για την αποτελεσματικότητά του ή τις τυχόν παρενέργειες.  Αλλά γιατί δεν θεωρεί ότι πρέπει, ακριβώς επειδή είναι ο ισχυρός άνδρας της Pfizer, να μην εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση σε βάρος άλλων πολιτών που το έχουν ανάγκη.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNBC στις 14 Δεκεμβρίου, ούτε ο ίδιος, ούτε τα άλλα στελέχη του κολοσσού της βιοτεχνολογίας, πρόκειται λόγω της θέσης τους να «σπάσουν την εμβολιαστική αλυσίδα» και να εμβολιαστούν σε βάρος άλλων ανθρώπων που πρέπει πρώτοι να προστατευθούν από τον κορονοϊό, λόγω της εργασίας τους, της ηλικίας τους ή των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

«Είμαι 59 χρονών, η υγεία μου είναι καλή», είχε πει στη συνέντευξη προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να εμβολιαστεί εκείνος πριν από άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

H αξία του εμβολιασμού

Θυμίζουμε ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Στόχος τους είναι να περιορίσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με υψηλή θνητότητα, με μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αλλά και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις