Οι εικόνες από την πρωτοχρονιάτικη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός πριν από έναν χρόνο, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Έδειχναν πλήθος κόσμου στον δρόμο, να γιορτάζει την έλευση του νέου έτους, χωρίς αποστάσεις, με τα καταστήματα ανοιχτά και χωρίς αστυνομικά μέτρα. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες προστασίας, αλλά αυτό ήταν το μόνο που θύμιζε πως υπάρχει ένας ιός που απειλεί τους ανθρώπους.

Ο κ. Ζαούτσος δήλωσε: “Δεν υπάρχουν μέτρα. Είναι σαν να μην υπάρχει ο ιός”. Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, είπε πως “η ανίχνευση γινόταν ηλεκτρονικά και έτσι γίνεται ακόμη”. Πρόσθεσε πως υπάρχει ένας κωδικός που πρέπει να σκανάρει κάποιος με το κινητό του όταν μπαίνει σε οποιοδήποτε χώρο και πρέπει να είναι “πράσινος“. “Αν κάποιος ανιχνευτεί ως κρούσμα τότε αυτόματα όλοι γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου ή δεν μπορείς να μπεις πουθενά. Δεν υπάρχει κάποια αστυνόμευση. Όσοι είναι πράσινοι κυκλοφορούν χωρίς μέτρα παντού. Δεν μπορείς να περάσεις πουθενά χωρίς πράσινο κωδικό” ανέφερε ο ίδιος.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει αυστηρή καραντίνα, για όσους εισέρχονται στην χώρα. Εξήγησε πως όποιος φτάσει στην Κίνα μπαίνει 21 ημέρες καραντίνα, σε ένα ειδικό ξενοδοχείο στο Πεκίνο ή την Σαγκάη και μια βδομάδα σπίτι του. Ερωτηθείς για το πως νιώθει που μόλις ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας βρίσκεται έξω και μπορεί να γλεντά μέχρι τα ξημερώματα, δήλωσε πως “νιώθουμε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και απογοητευμένοι πως αντιμετώπισε ο δυτικός κόσμος την πανδημία”.

Από  συνέντευξη του κ. Ζαούτσου τον Απρίλιο: Και τότε η εικόνα ήταν καλύτερη από την Ευρώπη

Η Ουχάν βρισκόταν σε καραντίνα ως την Άνοιξη. Ως σήμερα, ολόκληρη η Κίνα έχει καταγράψει 87.093 κρούσματα και 4.634 θανάτους. Η ταχύτητα αντίδρασης των αρχών ήταν εντυπωσιακή και ήταν χαρακτηριστικό ένα βίντεο που έδειχνε νοσοκομείο να χτίζεται μέσα σε εβδομάδες. Εδώ και τρεις μήνες τα κρούσματα είναι από μηδενικά ως ελάχιστα ενώ ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. Μιλώντας σε διεθνές πρακτορείο ένας νεαρός που συμμετείχε στους εορτασμούς στην Ουχάν, ανέφερε: “Δεν έχω δει τόσο κόσμο μαζεμένο εδώ και χρόνια. Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε έτσι την πόλη μας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις