Σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της πολυδιαφημισμένης επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών όπως είναι οι σύριγγες  αλλά και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, κυβερνητικοί παράγοντες προσέγγισαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς.

Έτσι, ακόμα δεν ξεκίνησε, η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα τηρηθεί ο στόχος να εμβολιασθούν 220.000 άτομα μέχρι το τέλος του μηνός ενώ όπως σημειώνεται ο συνολικός σχεδιασμός παραμένει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχουν σκέψεις να βολιδοσκοπηθούν εταιρείες για εθνική παραγγελία εμβολίων.

Υπήρξαν αναβολές εμβολιασμών αλλά δεν δόθηκε εξήγηση

Το θέμα με τις αρρυθμίες  στους εμβολιασμούς ήρθε στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακό οπότε αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών με την κυβέρνηση να αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις επισήμως αν υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου, στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα, δηλαδή τον πανελλαδικό πίνακα διανομής των εμβολίων, απουσίαζαν όλα τα νοσοκομεία για τα οποία υπήρχαν οι καταγγελίες ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί της Δευτέρας.

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 3.1), αφού συνεχίστηκαν οι καταγγελίες από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, σε νέα του δήλωση ο Μ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «σχεδιασμό (σ.σ.: των εμβολιασμών) σε τρεις φάσεις», επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά με την οργάνωση των εμβολιασμών. Απέφυγε, όμως, να ομολογήσει ότι νοσοκομεία έμειναν έξω από την «πρώτη φάση». Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τις λίστες με τα νοσοκομεία όπου θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις οι εμβολιασμοί των υγειονομικών. Κατά σύμπτωση, όλα τα νοσοκομεία στα οποία είχε αναβληθεί ο εμβολιασμός για τη Δευτέρα 4.1 εμφανίζονται στη λίστα 2 και τη λίστα 3, δηλαδή εκεί όπου ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 8.1 και στις 12.1 αντίστοιχα!

«Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός, αφού υπάρχουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο, όπως οι ανακοινώσεις των διοικήσεων σε διάφορα νοσοκομεία που τονίζουν ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, καθώς και τα υπηρεσιακά μηνύματα προς υγειονομικούς ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί τους» σχολιάζει ο Π. Παπανικολάου, ο οποίος ανέδειξε ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου το ζήτημα μέσω των social media.

Δημόπουλος: Να ανοίξει ο δρόμος για εμβολιασμό χωρίς εμπόδια

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEΝ TV σχολίασε πως είναι πιθανό να υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις, κάτι το οποίο παρατηρείται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος τόνισε πως είναι ανάγκη να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ελευθερία και να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς εμπόδια.

Γιαννάκος: Κανείς δεν ξέρει γιατί αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί

Μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEΝ TV, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σχολίασε την αναβολή των εμβολιασμών, λέγοντας πως κι ο ίδιος ήταν να κάνει σήμερα το εμβόλιο, το Σάββατο όμως ενημερώθηκε πως δεν θα γίνει ο εμβολιασμός του. «Σε πάρα πολλά νοσοκομεία που ήταν προγραμματισμένα και κλεισμένα τα ραντεβού, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν έτοιμα, αναβλήθηκαν τα ραντεβού. Κάτι δεν μας λένε. Επιτέλους, πρέπει να πουν την αλήθεια», τόνισε και εξέφρασε φόβους ότι υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά και τη διατήρηση των εμβολίων.

«Στην Πελοπόννησο, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη είπαν ότι τα εμβόλια δεν φτάνουν και προτεραιότητα έχει η βόρεια Ελλάδα. Στην Καβάλα και στην Ξάνθη είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά. Στη Στερεά Ελλάδα αναβλήθηκαν (κι εκεί οι εμβολιασμοί), ακόμη και σε πολλά νοσοκομεία των Αθηνών, όπως το Τζάνειο, το Μεταξά, το Δρομοκαΐτειο, το Δαφνί, το Γεννηματάς, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης», κατήγγειλε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις