Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα. Εξήγησε μάλιστα ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας.

Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!

Μάλιστα, ήδη δέκα δήμοι του Λεκανοπεδίου είναι στο πορτοκαλί, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Σε αυτούς δεν προσμετρούνται οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 2.215 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο –παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε lockdown-, τα 101 στο Μενίδι και στο Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ΕΟΔΥ στην Αττική εντοπίστηκαν τα εξής κρούσματα:

  • 26 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 20 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 48 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 17 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Εντατικότεροι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στην υιοθέτηση σχεδίου εντατικών ελέγχων, αναλόγου με αυτό που εφαρμόζεται στη Δυτική Αττική.

Το κύριο βάρος πέφτει σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, καθώς και γειτονιές δήμων που βρίσκονται εντός λεκανοπεδίου, όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, το Ιλιον και η Πετρούπολη με αιχμή τον περιορισμό της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες και γι’ αυτό συνεχίζονται τα μπλόκα και οι έλεγχοι της Τροχαίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Επιπλέον όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θόδωρος Χρονόπουλος, μετά τις 9 μ.μ. η αστυνομία προχωράει σε προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελέγχεται το σύνολο των οχημάτων. Ταυτόχρονα, η Άμεση Δράση διενεργεί ελέγχους τόσο σε ανοικτούς χώρους (πάρκα, πλατείες) όσο και σε σπίτια, έπειτα από καταγγελίες πολιτών και παρουσία εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις