Με μέτρα Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθούν οι σημερινές λειτουργίες του Αγιασμού των Υδάτων στους ναούς καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αγνοεί επιδεικτικά την κυβερνητική οδηγία για κλείσιμο των εκκλησιών, εμμένοντας στην «παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών». Ωστόσο, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την ΔΙΣ, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απέστειλε Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά «σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων».

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.

Θεοφάνεια 2021: Πώς θα γίνει ο εορτασμός – Τι ισχύει για εκκλησίες και αγιασμό υδάτων

Στην ίδια επιστολή, ο αρχιεπίσκοπος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους που προκάλεσε το «ιερό αντάρτικο» αποφασίζοντας «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο» και «να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο» δίνοντας, όπως λέει η επιστολή, «το καλό παράδειγμα».

Να σημειώσουμε πως η επιστολή του Ιερώνυμου καταλήγει αναφέροντας πως «η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

«Ήπια αστυνόμευση» στους ναούς

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ήπια αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έργο των αστυνομικών θα είναι να αποτρέψουν τον συνωστισμό των πιστών. Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, «η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών».

Με εντολή για «προνομιακή» επιείκεια που δεν τηρήθηκε σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, οι αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία θα ήθελε να αποφύγει με κάθε κόστος τις συλλήψεις και την επιβολή προστίμων σε ιερείς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το 285 του ΠΚ, προβλέπεται αυτόφωρο και πρόστιμο 1.500 ευρώ για όσους παραβούν τις απαγορεύσεις.

Το τετ α τετ Ιερώνυμου με Μητσοτάκη

Σε καλό κλίμα συνομίλησαν επί μισή ώρα ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Σκοπός της συζήτησης ήταν να βρεθεί κοινός τόπος, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν αύριο, στα Θεοφάνεια, οι εκκλησίες. Ωστόσο τελικά, κανείς δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του.

Η απόφαση του ΣτΕ

Λίγο νωρίτερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τρεις αιτήσεις πολιτών οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του νέου έτους, λόγω του COVID-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις