Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε από τα ξημερώματα έξω από τους ναούς της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Μπορεί ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να παρίσταται στις εκκλησίες να είναι συγκεκριμένος, ωστόσο σε κάποιες από αυτές συρρέει πλήθος πιστών. Τέτοιες εικόνες βλέπουμε στον Άγιο Δημήτριο αλλά και σε άλλες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το OPEN, στον Άγιο Δημήτριο όσο περνά η ώρα όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται, φορώντας μάσκες και προσπαθώντας να τηρήσουν αποστάσεις.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ίδια εικόνα παρατηρείται και έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Όπως ενημέρωσε νωρίς το πρωί, εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού, οι θέσεις καταλήφθηκαν και οι πόρτες για τους πιστούς άνοιξαν στις 8.30 πμ ώστε να μπορούν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω από τον ναό είναι διακριτική.

Δεκάδες είναι τα άτομα που περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό. Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

«Βούλιαξε» από πιστούς και ο Άγιος Δημήτριος στο Μπραχάμι

Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι πιστοί στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι προκειμένου να πάρουν αγιασμό μετά την λειτουργία των Θεοφανείων. Mάλιστα, δεν έλειψαν και οι εντάσεις από πιστούς που διαμαρτυρήθηκαν όταν είδαν τους δημοσιογράφους οι οποίοι απάντησαν ότι απλά κάνουν την δουλειά τους.

Πιστοί συνέρρευσαν και στο Ναό της Ευαγγελίστριας στο Ίλιον.

Προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη για ρίψη του Σταυρού

Εξάλλου από νωρίς μέλη του εθνικιστικού πατριωτικού χώρου πραγματοποίησε κάλεσμα σε συγκέντρωση για να ρίξουν τον Σταυρό στη θάλασσα. Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση. Στην περιοχή βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Ανοιχτές οι εκκλησίες, με πιστούς ο εορτασμός

Με μέτρα Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθούν οι σημερινές λειτουργίες του Αγιασμού των Υδάτων στους ναούς καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμμένει στην «παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών». Ωστόσο, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την ΔΙΣ, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απέστειλε Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά «σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανίων».

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις