Συνολικά 5 άτομα αρρώστησαν από Covid-19, έπειτα από την προσαγωγή τους στο ΑΤ Αμπελοκήπων. Tο περιστατικό έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου.

Οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν χωρίς λόγο, αφού τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα.  Επίσης είχαν στείλει και τα σχετικά μηνύματα. Παρ΄ όλα αυτά τους έβαλαν σε περιπολικά και  τους μετέφεραν στο ΑΤ, όπου ούτε ο διοικητής φορούσε μάσκα και τους έβαλαν επί ώρες σε πολύ μικρούς χώρους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣυν στις 17 Νοεμβρίου, με πρόσχημα τη «προστασία της δημόσιας υγείας», 11 νέοι άνθρωποι, ηλικίας 20-25 ετών, προσήχθησαν στη περιοχή των Αμπελοκήπων. Κατηγορήθηκαν για «διέγερση σε ανυπακοή», αφού ορισμένοι εξ αυτών πετούσαν τρικάκια που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Μαζί με τους συνέλαβαν και περαστικούς που έτυχε να βρίσκονται στο δρόμο των αστυνομικών. Μάλιστα ο ένας είχε το ένα χέρι του στο γύψο και με το άλλο κρατούσα σακούλα με τα ψώνια του super market.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία παρανομία δεν είχε λάβει χώρα, ώσπου κατέφθασαν οι αστυνομικοί. Πολλές μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, αστυνομικοί και δύο περιπολικά έκλεισαν το δρόμο εγκλωβίζοντας συνολικά 11 άτομα. Αφού τους έβαλαν όλους μαζί, τους ενημέρωσαν ότι σε 5 λεπτά θα έχουν φύγει, κάνοντας παράλληλα τον σχετικό έλεγχο για τα μέτρα, δηλαδή έλεγχο βεβαίωσης μετακίνησης και ταυτοτήτων, ενώ καταγγέλλεται πως έκοψαν αναίτια πρόστιμα σε δύο.

Όταν είδαν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια, επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα και έτσι τα 5 λεπτά μετατράπηκαν σε 10 συνολικά ώρες κράτησης στο ΑΤ Αμπελοκήπων.

Τους μετέφεραν, στοιβάζοντας τους στα περιπολικά. Η κατηγορία ήταν η «διέγερση σε ανυπακοή», « βάσει ενός καινούργιου νόμου της 6ης Νοεμβρίου», όπως τους είπαν.
Στο ΑΤ πολλοί εκ των αστυνομικών δεν φορούσαν μάσκες, με τον διοικητή, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μαρτυρίες, να δίνει το «παράδειγμα».

Τους προσαχθέντες, αφού τους χώρισαν σε άνδρες και γυναίκες, τους έβαλαν σε πολύ μικρά γραφεία. Τους πήραν τα κινητά, δεν τους άφησαν επί ώρες να επικοινωνήσουν με δικηγόρους. Οι γυναίκες δέχτηκαν σεξιστικά σχόλιο όπως ότι είναι έτοιμες να παίξουν σε ταινία πορνό. Όπως καταγγέλλουν, παρά το γεγονός ότι τους επέδειξαν τα σχετικά μηνύματα, έγγραφα μετακίνησης κ.λπ. «δεν τους ένοιαζε και μας επέβαλαν και πρόστιμα 300 ευρώ».

Εν τέλει αφέθηκαν στις 4 το πρωί, καθώς ο εισαγγελέας έκρινε τις συνθήκες κράτησης ως απαράδεκτες. Η μια εκ των προσαχθέντων λίγες μόλις ημέρες μετά, εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης από Covid-19, όπως και άλλοι τέσσερις  οι οποίοι έπειτα από τεστ βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Άμεσα ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ και ανέφεραν το ΑΤ ως σημείο επαφής με κρούσμα. Ωστόσο οι αστυνομικοί στη γραπτή απάντησή τους ισχυρίστηκαν ότι «έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις