Μιλώντας στο Real FM και στο ερώτημα αν θα εμβολιαστεί εξέφρασε την ανησυχία της ότι δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε ότι παρότι η ίδια θέλει να εμβολιαστεί δήλωσε πολύ στεναχωρημένη για την εξέλιξή τους εμβολιασμούς ενώ εκτίμησε ότι με τον αριθμό που ακολουθείται οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Όπως τόνισε η κα. Λινού η Ευρωπαϊκή Ένωση περίμενε περισσότερα εμβόλια και έχει μείνει μόνο με δύο εταιρείες να μπορούν να τα διαθέσουν. Μακάρι να εκπλαγούμε θετικά και να εγκριθούν 1-2 εμβόλια σύντομα.

Επίσης εξέφρασε διάφορες προτάσεις  μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα κλειστά ΚΑΠΗ -για τα οποία πληρώνονται τα ενοίκια ούτως ή άλλως από τους δήμους-  να χρησιμοποιηθούν για σχολικές αίθουσες προκειμένου να υπάρξει απομείωση του συνωστισμού. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με χώρους της εκκλησίας επισήμανε η επιδημιολόγος.

«Δεν πιάνουμε ανοσία της αγέλης το 2021»

Μιλώντας νωρίτερα στον Alpha 98.9η κυρία Λινού και σχολιάζοντας τις δηλώσει του πρωθυπουργού γα την πορεία των εμβολιασμών υποστήριξε ότι ακόμη και με 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης μέσα στο 2021. Επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία αύξηση εμβολιασμών καθημερινά.

«Αν δεν υπάρξει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών ημερησίως δεν πρόκειται να έχουμε ούτε μέσα στο 2021 ανοσία αγέλης» ξεκαθάρισε.

Νέα ισχυρά μέτρα για την αποφυγή του lockdown

Εξάλλου η κυρία Λινού ήταν ξεκάθαρη ότι πρέπει να υπάρξουν νέα ισχυρά μέτρα πέρα από την παράταση του lockdown προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό κλείσιμο της οικονομίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που αυτό έχει.

Μεταξύ άλλων η κ. Λινού πρότεινε:

  • Αυτά που δεν έχουν μελετηθεί είναι η εξάλειψη του προβλήματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Υπάρχουν λύσεις» σημείωσε για το συνωστισμό.
  • Η εντατικοποίηση των προσπαθειών στη βιομηχανία με ενεργοποίηση γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παρόντες
  • Παράλληλα αύξηση εξ αποστάσεως εργασίας σε επίπεδο 90%
  • Πολλά τεστ, έτσι ώστε όπου υπάρξει κρούσμα να απομονωθεί

Αν τηρηθούν τα μέτρα για τα σχολεία ο κίνδυνος θα μειωθεί

Ερωτηθείσα αν είναι σωστή η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα σχολίασε: «Νομίζω ότι η απόφαση είναι παράλληλη με απόφαση για πολλά μέτρα από ότι άκουσα σχετικά με τα σχολεία. Δηλαδή ότι θα υπάρχει rotating, δεν θα έρχονται όλα τα παιδιά την ίδια ώρα επομένως δεν θα υπάρχει συνωστισμός εκτός σχολείου μεταξύ των παιδιών όταν έρχονται, δεν θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Θα υπάρχουν πολλά τεστ και δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα υπάρξει καινούργια πλατφόρμα απ’ ότι κατάλαβα. Θα υπάρξουν πολλά τεστ και για τα παιδιά τα μεγάλα αλλά και στα σχολεία. Και παράλληλα θα ενθαρρυνθεί πολύ ο αερισμός και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν αίθουσες οι οποίες δεν θα έχουν φυσικό αερισμό. Αν όλα αυτά τηρηθούν θα μειωθεί αρκετά ο κίνδυνος. Δεν θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος αλλά θα μειωθεί. Το θέμα είναι κατά πόσο έχει τις δυνατότητες η Πολιτεία να φροντίσει όλα αυτά και να λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και παράλληλα αυτό που άκουσα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα εμβολιαστούν από τους πρώτους. Τώρα αυτά έχουν το πρόβλημα αν μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι. Αλλά αν μπορούν θα είναι σχετικά ασφαλής η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις