Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική καθώς έχει καταγραφεί μια αύξηση των κρουσμάτων αλλά και αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στα νοσοκομεία. Η ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας που παρακολουθεί τα στοιχεία εκφράζει μια ιδιαίτερη ανησυχία καθώς εάν η κατάσταση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής:

«Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και δυστυχώς προβλέπουμε μία περαιτέρω αύξηση, που συνήθως έπεται 7-10 ημέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid. Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών. Είναι σαφές ότι εάν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερο από 7.000 ενεργά κρούσματα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην επικράτεια και 70% στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουμε ότι γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. »


Οι κόκκινοι δήμοι

Ο κορονοϊός δεν υποχωρεί με το κέντρο της Αθήνας συμπληρώνει το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αλλά υπάρχουν κι άλλες περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αυτοί είναι σύμφωνα με το Mega ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Δάφνης, το Γαλάτσι, ο Υμηττός, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, οι δήμοι Κασαιριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.

θα επηρεαστούν τα στοιχεία από τις ημέρες Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις