Η παράταση του lockdown μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου προκάλεσε την οργή του επιχειρηματικού κόσμου. Μπορεί η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό να έδωσε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, πλην όμως εισηγήθηκε την παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου για μία ακόμη εβδομάδα.

Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση για παράταση του lockdown «ψαλίδισε» τις ελπίδες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη του λιανεμπορίου καθώς από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις.

Οκτώ εβδομάδες από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο και με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών που τα καταστήματα λειτούργησαν με το μοντέλο click away θεωρείται λίγο χρονικό διάστημα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Αιφνιδιάστηκε η αγορά

Όπως είναι λογικό, ο επιχειρηματικός κόσμος αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown καθώς οι επιχειρήσεις περίμεναν να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου είτε με το μοντέλο click away, είτε με το click in shop – δηλαδή αγορές με ραντεβού στο κατάστημα.

Οι έμποροι καλούνται για – τουλάχιστον – μία εβδομάδα να κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματά τους.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας αναφέρει ότι «πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων.

Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

Προειδοποίηση για αύξηση κρουσμάτων αν ανοίξει το λιανεμπόριο

Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για το γιορτινό αποτύπωμα της διασποράς. Οι εικόνες συνωστισμού τα Θεοφάνια από μερίδα πολιτών, ανησυχεί τους ειδικούς, που τρέμουν μην τυχόν συμβεί στην Αττική αυτό που συνέβη το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που φτάνουν καθημερινά στα χέρια τους δείχνουν ότι τα κρούσματα θα ανέβουν τις επόμενες μέρες.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος επεσήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

«Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα».

Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα. «Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το σκηνικό, σε περίπτωση μαζικού ανοίγματος τόσο της αγοράς όσο και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση».

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση των απαγορεύσεων κατά μία εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι:

– Από τη Δευτέρα και για επτά ημέρες παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.

– Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

– Όσον αφορά τους χώρους λατρείας, παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης.

– Συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, ενώ τα δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν με περιορισμένες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις