Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι επικεντρώνονται στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, με την επαναλειτουργία από Δευτέρα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, να αποτελεί και ένα τεστ αντοχής, που θα υποδείξει τις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις.

Άλλωστε, τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανεί η επίδραση των γιορτών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, για αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει.

Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων, έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με την μέθοδο του click away.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχει η επιστροφή στα θρανία και των μαθητών της Γ΄ τάξης του λυκείου, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται δεν είναι οι καλύτερες.

Αν μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ή των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, είναι κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα σταματήσουν οι μετακινήσεις με sms.

Αν και θεωρείται παρήγορο ότι το Σάββατο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 7-8% στις εντατικές, οι επιστήμονες προϊδεάζουν ότι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος αλλά και Μάρτιος θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και χαμηλώνουν τις όποιες προσδοκίες ότι θα αρθούν, σύντομα όλοι οι περιορισμοί.

Το σχέδιο για τμηματικό άνοιγμα

Εν αναμονή, λοιπόν, της επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων ημερών, οπότε θα φανεί και το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας, και με το lockdown να έχει παραταθεί μέχρι, τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, κυβέρνηση και ειδικοί, εστιάζουν στον τρόπο άρσης των περιορισμών και την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε, ο κ. Βατόπουλος. «Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Χαράλαμπος Γώγος (Open) υπογράμμισε πως οι ειδικοί έχουν μεγάλη ανησυχία για το ιικό φορτίο των γιορτών .Επίσης, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν θα ανοίξουν άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει το λιανεμπόριο, αντί του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων.

«Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση» επισημαίνει.

Αποφάσεις ανά εβδομάδα

Οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται, ανά εβδομάδα, με βάση τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο θα φαίνεται και η επίπτωση, του κάθε βήματος.

Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, o αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Πρόσθεσε δε πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις