Με σταδιακό τρόπο και με πολύ αργά και προσεκτικά βήματα θα γίνει η άρση των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Μετά την επαναλειτουργία της αγοράς την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, σύμφωνα με τον  οι πιθανές ημερομηνίες του ανοίγματος της εστίασης, των Γυμνασίων και Λυκείων, όπως επίσης και των χιονοδρομικών κέντρων σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, είναι η 1η Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου. Στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η 1η Φεβρουαρίου 2021 είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Όσο για το άνοιγμα της εστίασης, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ανοίξει ξανά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση θα ανοίξει με τραπέζια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την Παρασκευή θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα, και να επαναλειτουργήσουν οι σχολές οδηγών.

Όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση, γνώμονας για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και λειτουργία περισσότερων τομέων της οικονομίας και όχι μόνο θα αποτελέσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει συνεχή σημάδια αποκλιμάκωσης. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα, 19 θανάτους και 322 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ-Covid από τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Από αυτά, 137 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Τι λένε οι ειδικοί

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», σημείωσε νωρίτερα ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως σημείωσε μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστούν δύο εβδομάδες προκειμένου να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια, με την προϋπόθεση πως θα πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο. Εκείνο που παραμένει αστάθμητος παράγοντας, πλην της συμμόρφωσης στα μέτρα, είναι και το κρύο, που τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο και δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση διάδοσης του ιού.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια, εφόσον οι παράμετροι είναι καλές, να ανοίξει ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.

Αν λοιπόν εξακολουθήσει η καλή επιδημιολογική πορεία, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε άνοιγμα της εστίασης από τα τέλη Φλεβάρη. Σε κάθε περίπτωση, στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι η επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων να γίνει αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε για το θέμα ο κ. Γεωργιάδης. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις