Δύο ξαδέλφια μόλις 13 ετών βρέθηκαν να περιφέρονται μόνα στη Θεσσαλονίκη σε πολικές θερμοκρασίες. Τα παιδιά εντόπισε η ομάδα Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (streetwork) της ΑΡΣΙΣ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά είναι άστεγα εδώ και λίγες μέρες.

Πρόκειται για δύο αγόρια από το Πακιστάν που πριν από λίγες μέρες κατάφεραν να μπουν στην Ελλάδα. Όπως είπαν, στην αρχή έμειναν σε κάποιους ομοεθνείς τους ωστόσο λίγες μέρες μετά τα παιδιά κατέληξαν να ζουν στο δρόμο. Οι δύο ανήλικοι εντοπίστηκαν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, από την κοινωνική οργάνωση, ενώ όπως αποκαλύφθηκε τα παιδιά παρέμειναν στο δρόμο κατά τη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας, όπου κατεγράφησαν θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε χώρο της ΑΡΣΙΣ όπου, σύμφωνα με την ομάδα του Streetwork, «ένιωσαν κατευθείαν ανακούφιση από τη ζέστη και ζήτησαν φαγητό». Οι υπεύθυνοι τους εξήγησαν τη διαδικασία για τη μεταφορά τους σε ασφαλή δομή φιλοξενίας και στη συνέχεια έπαιξαν διάφορα παιχνίδια μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες. «Τα προσφυγόπουλα είναι πλέον σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να φιλοξενηθούν μετά σε κατάλληλη δομή», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας Κοινωνικής εργασίας στον δρόμο που στοχεύει στον εντοπισμό και υποστήριξη άστεγων ασυνόδευτων ανήλικων.

«Πάντως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρατηρούμε αύξηση στον δρόμο, των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που είναι κάτω των 14 χρόνων. Είναι ενδεικτικό ότι πρόπερσι, στο σύνολο των ανηλίκων που εντοπίσαμε, οι κάτω των 14 χρόνων ήταν σε ποσοστό μόλις 2% ενώ πέρσι, το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε πάνω από το 15%», τόνισε, χωρίς – μέχρι στιγμής – να μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να γιγαντώνεται με παιδιά που προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μαρόκο.

Το Streetwork της ΑΡΣΙΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Child Protection, Detention Monitoring, Persons with Specific Needs Support and Legal Aid» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις