«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes, τα κρούσματα βρέθηκαν σε δύο διάκους της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως.

Περίπου στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2021, έφτασαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον συναγερμό για τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού. Η έκτακτη άφιξη του υφυπουργού Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατέστη απαραίτητη μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας, δεν δέχθηκαν να κάνουν καμία δήλωση, μπαίνοντας στη Μητρόπολη. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, στη χώρα μας είχε εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021, στη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 68 νέα κρούσματα κορονοϊού από τα 795 που ανακοινώθηκαν συνολικά για όλη τη χώρα.

Κικίλιας: Με ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δύο πράγματα τον ανησυχούν: «Το ένα είναι, βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις. Πλέον τις βρίσκουμε παντού.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε και προσέθεσε: «Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή! Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».

«Ύποπτα» για μετάλλαξη 20 κρούσματα στον Άγιο Νικόλαο

Την ίδια ώρα, ως ύποπτα για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού φέρονται τα 20 από τα 53 κρούσματα που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, τα συγκεκριμένα δείγματα χαρακτηρίζονται ως ύποπτα μετά την αρχική επεξεργασία που έγινε στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν αποσταλεί προς περαιτέρω ταυτοποίηση στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές αν τα ύποπτα δείγματα προέρχονται από τα 22 θετικά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στον παιδικό σταθμό της Αμμούδας ή αν εντάσσονται στα υπόλοιπα 31 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στον γενικό πληθυσμό.

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ελεγχθούν με μοριακά τεστ όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων από τις σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία και δημοτικά), όπου τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα, έλεγχοι θα γίνουν στα παιδιά της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου, της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού και στα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις