Οι αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική προκαλούν τεράστια ανησυχία, καθώς την τελευταία εβδομάδα η αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού ήταν πάνω από 40%. Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, αφού ανεβαίνουν συνεχώς και οι νοσηλείες.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%.Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στην εκπομπή Live News.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Θα φουντώσει ο κορονοϊός το επόμενο 15μερο

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15ημερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε. Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Στους ανησυχητικούς παράγοντες συγκαταλέγεται η εκτόξευση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, εντείνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως χτες στην Αττική -που «βάφτηκε κόκκινη» και επισήμως από το Σάββατο διαθέτει επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ- υπήρξαν 55 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, και 119 σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα, στις απλές κλίνες η κάλυψη ανέρχεται στο 22,10% στην επικράτεια και στις ΜΕΘ COVID στο 41,08%, ενώ σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, από τις εισαγωγές σε 455 απλές κλίνες την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα, Δευτέρα, είναι καλυμμένες 547 απλές κλίνες COVID.

«Πρωταθλήτρια» κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά σχεδόν κρούσματα από το σύνολο. Συγκεκριμένα, σήμερα στην πρωτεύουσα καταγράφονται 260 κρούσματα από τα 543 της χώρας. Σε δύσκολη κατάσταση είναι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 64 κρούσματα.

Ακολουθεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 46 κρούσματα και ο Πειραιάς με 41 μολύνσεις.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή στο Λεκανοπέδιο

  • 39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 32 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 46 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
  • 64 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 24 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

«Ανοικτό για επιβολή ολικού lockdown»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας να αυξάνονται όπως και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, σήμερα (1/2) το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του υπουργείου σχετικά με το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση είναι σε συναγερμό για την Αττική , καθώς το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Το γεγονός που ανησύχησε ιδιαιτέρως όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

«Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν»

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείουν νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως του Μαρτίου, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εμφάνιση κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα.

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ απαντώντας στο σενάριο η εν λόγω μετάλλαξη να επικρατήσει, τότε, όπως είπε, «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν».

«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας» τόνισε. «Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», είπε αρχικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, «άρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό» και συνέχισε: «Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

«Ανοικτό» για νέο ολικό lockdown 

«Παράθυρο» όμως για την επιβολή ολικού Lockdown στη χώρα άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε αν και δεν επιθυμούν ένα ολικό lockdown, ωστόσο αν χρειαστεί, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα διστάσουν το εφαρμόσουν.

Νικήτας Κακλαμάνης: Προτείνει αυστηρό lockdown 4 εβδομάδων αντί ακορντεόν

Σε συνέντευξή του στον realfm, ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε  ότι μια τέτοια απόφαση θα βοηθούσε πάρα πολύ και πρόσθεσε: «Βεβαίως, όταν είναι κανείς έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει. Ναι μεν είμαι πολιτικός αλλά δεν είμαι ο Πρωθυπουργός που έχει την τελική και μεγάλη ευθύνη για ότι συμβαίνει στη χώρα και ούτε ζω σε άλλον τόπο για να μην βλέπω πράγματι το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και καθημερινά μεγαλώνει. Το τελικό ισοζύγιο της διαχείρισης της πανδημίας είναι θετικό».

Ο κ. Κακλαμάνης που είναι βέβαια γιατρός και μάλιστα έμπειρος, προφανώς εκτιμά ότι με 4 εβδομάδες πραγματικού λοκντάουν ο ιός θα σταματούσε πραγματικά τη διασπορά του ενώ τώρα η κυβέρνηση παίρνει ονομαστικά (για να μην πούμε προσχηματικά) και μόνο τα μέτρα, οι δρόμοι, τα λεωφορεία, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και ο ιός καλπάζει


Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να στηρίξει πολιτικά μια απόφαση για ακόμα πιο σκληρά μέτρα, αν αυτό χρειαστεί ενώ εξέφρασε έντονο προβληματισμό και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις