Στις 10 το πρωί της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021 συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι, σύμφωνα με  πληροφορίες, προσανατολίζονται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα, τύπου καθολικού lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Αττική, για την Αχαΐα, το Ρέθυμνο και την Εύβοια, εξαιτίας της επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για το πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αν η εισήγηση των ειδικών είναι θετική και για τις 4 περιοχές – μετά την Αττική – τότε  σχεδόν η μισή χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αχαΐα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 93 νέα κρούσματα κορονοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57. Θυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.

Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει σχετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής. Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη συμπρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί ζητούν υπομονή μία ακόμη εβδομάδα, ώστε να δουν την επιδημιολογική εικόνα και να προχωρήσουν σε πρόταση για νέα πρόσθετα μέτρα στη συμπρωτεύουσα, όπως αυτά που ισχύουν στην Αττική. Ωστόσο, τα τριψήφια κρούσματα, η διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και κυρίως η αύξηση εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, έχουν σημάνει συναγερμό στη Θεσσαλονίκη. Όπως όλα δείχνουν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια νέων ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά για νέα μέτρα. Αντίθετα τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι φορείς της πόλης ζητούν επιτακτικά να ληφθούν νέα και πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τον εφιάλτη του Νοεμβρίου με τις γεμάτες ΜΕΘ και τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι παραπάνω από αυτά της Αττικής.

Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις