Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν σε συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας. Στο τηλεφώνημα συμφωνήθηκε, μάλιστα, η άμεση έναρξη της κλινικής έρευνας και σε νοσοκομείο της χώρας μας.

Οι επαφές των δύο χωρών για το φάρμακο ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όλα όσα ξέρουμε για το ισραηλινό φάρμακο

Ο δημιουργός του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την αποτελεσματικότητά του και τα επόμενα βήματα.

«Έχουμε στοιχεία ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Βασιζόμαστε σε κλινικές παραμέτρους. Μου είπαν οι ασθενείς ότι πλέον μπορούν να αναπνεύσουν ξανά», είπε ο καθηγητής.

«Είδαμε ότι δεν ανέπνεαν πλέον τόσο βαριά, ότι υποχώρησε η αναπνευστική τους δυσχέρεια, ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους και ότι το φάρμακο παρέχει αντιφλεγμονώδη επίδραση», πρόσθεσε.

Για το αν θα συμμετέχουν Έλληνες ασθενείς στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρουν από ολόκληρο τον κόσμο διότι δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την covid-19. Θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες διότι πάντα τρέφουμε θετικά συναισθήματα προς την Ελλάδα».

Για την τιμή του σημείωσε: «Θα είναι φθηνό. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να παραχθεί αποτελεσματικά, αποδοτικά, γρήγορα και σε χαμηλό κόστος».

Πως λειτουργεί

Η θεραπεία EXO-CD24 αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών αλλά βρήκε νέα χρήση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24, πακεταρισμένη μέσα σε μικροσκοπικά κυστίδια που ονομάζονται εξωσώματα και επιτρέπουν την απορρόφηση της δραστικής ουσίας από τα κύτταρα.

Η πρωτεΐνη CD24 εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες των κυττάρων και συμμετέχει στη ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. «Η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε η δρ Σίραν Σαπίρα, επικεφαλής του εργαστηρίου του δρ Αρμπέρ, η οποία μελετά την CD4 εδώ και δύο δεκαετίες.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας, είπε η δρ Σαπίρα. Το πρώτο είναι ότι χορηγείται απευθείας στους πνεύμονες και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συστημικές παρενέργειες, σε σχέση με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλέβια. Και δεύτερον, το EXO-CD24 μπλοκάρει την απελευθέρωση κυτταροκινών, γνωστών και ως κυττοκινών, μορίων που πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των κυτταροκινών είναι αυτό που σκοτώνει τους ασθενείς με Covid-19, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρμπέρ, η θεραπεία «μπορεί να παραχθεί γρήγορα και εύκολα και με πολύ μικρό κόστος σε οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία του Ισραήλ».

Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ειδικά σε χώρες που αδυνατούν να προμηθευτούν εμβόλια, είπε ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις