Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, καθώς την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκαν 2.353 νέες μολύνσεις και 422 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πιθανή κλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση συνεχίζεται παρά το παρατεταμένο lockdown, με τους επιστήμονες να επεξεργάζονται εισηγήσεις για νέα μέτρα, ώστε να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις είναι να μην γίνεται χρήση του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό. Δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η χρήση του αριθμού 6 στο 13033 θα πρέπει να έχει «συχνότητα» που είχε στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, όπου εκεί ο καθένας έβγαινε έξω μόνο για να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί αναμένεται να ζητήσουν επίσης την σκληρότερη επιτήρηση των αρμόδιων οργάνων και την αύξηση των ελέγχων των πολιτών.

Το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τη διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 9 το βράδυ και να πάψει η ισχύς του μέτρου από τις 6.

Στόχος είναι πρωτίστως η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που παρατηρείται συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα. Οι αρμόδιοι προσπαθούν να βρουν μερικές λύσεις προκειμένου οι πολίτες να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στη μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ και συγκεκριμένα οι γιατροί στις ΜΕΘ.

13032 sms: Έτοιμη η εφαρμογή για μετακίνηση στην αγορά

H υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων για μετακίνηση στην αγορά με τον νέο πενταψήφιο αριθμό, το 13032, είναι έτοιμη για να τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξει το λιανεμπόριο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα, ενώ στόχος του συγκεκριμένου εργαλείου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Σημειώνεται ότι για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ οι πολίτες θα εξακολουθούν να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033, καθώς ο αριθμός αυτός θα παραμείνει σε ισχύ για τις υπόλοιπους λόγους μετακίνησης.

Η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, είχε δηλώσει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm.

«Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις