Με την πίεση στα νοσοκομεία να είναι ασφυκτική από την έξαρση της πανδημίας, εν μέσω πολύ αυστηρών μέτρων – και τις προβλέψεις για τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα να είναι εφιαλτικές, σταματά κάθε συζήτηση για άμεση άρση του lockdown, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μείωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Mega, ήδη στην κυβέρνηση καταστρώνουν σχέδια για το πως θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, μετά τη σταδιακή άρση του lockdown, που αναμένεται από τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα ψώνια θα γίνονται με μήνυμα που θα στέλνουμε σε νέο αριθμό. Έτσι λοιπόν για να βγούμε για ψώνια θα στέλνουμε μήνυμα -αντί για το 13033- στο 13032. Το SMS θα έχει διάρκεια 3 ώρες, ενώ η διαφορά με τα μηνύματα στο 13033 είναι ότι θα μπορούμε να στείλουμε μόνο μια φορά ανά εικοσιτετράωρο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, οι αγορές γίνονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας ή οπουδήποτε μέσα στον δήμο. Παραδείγματος χάρη, σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, θα μπορούν να ψωνίσουν οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, ή όσοι βρίσκονται σε άλλους δήμους, αλλά σε απόσταση μικρότερη από τα 2 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν «εξαιρέσεις» στον κανόνα των 2 χιλιομέτρων. Αυτές θα αφορούν σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2χλμ ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός αυτού.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα της εστίασης πηγαίνει για τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την κυβέρνηση φαίνεται να έδωσαν το «πράσινο» φως για το άνοιγμα της εστίασης, η οποία παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου του 2020. Από το Μαξίμου φαίνεται να αποφάσισαν το άνοιγμα περίπου στα τέλη Απριλίου, ωστόσο με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Οι κανόνες θα θυμίζουν αυτούς με τους οποίους λειτουργούσαν καφέ και εστιατόρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και το κλείσιμό τους στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί το άνοιγμα με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, μένει να διευκρινιστεί το τι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις