Την ιστορική σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα ανέδειξε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο βίντεο της καμπάνιας της με τίτλο «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», με τον Αμερικανό αξιωματούχο να στέλνει το δικό του μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο κοινό πάθος για την δημοκρατία που έχουν Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στις αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες. «Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σφυρηλατήθηκε πριν από 200 χρόνια. Ήδη από το 1821, ο πόλεμος των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους, πυροδότησε μια από τις πρώτες διαφωνίες γύρω από την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ. Η νεαρή χώρα μας παρακολουθούσε τους Έλληνες αγωνιστές και οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υποστήριζαν ότι για να εκπληρωθεί η δημοκρατία μας, η Αμερική θα έπρεπε να βοηθήσει τους Έλληνες. Ο Τόμας Τζέφερσον, πρώτος υπουργός Εξωτερικών και τρίτος Πρόεδρος, αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, τον πνευματικό αρχιτέκτονα της ελληνικής ανεξαρτησίας, προσφέροντας του την υποστήριξη της Αμερικής στους Έλληνες αγωνιστές της ελευθερίας. Αμερικανοί Φιλέλληνες, όπως ο Σάμουελ Γκρίντλεϊ Χάου, ο Γουίλιαμ Ουάσιγκτον και ο Τζορτζ Τζάρβις άφησαν τις εστίες τους στην Αμερική για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών της ελευθερίας. Πίσω, στη νεαρή μας χώρα, ιδρύονται φιλελληνικές επιτροπές, με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες. Πρόκειται για το πρώτο πραγματικό πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας της Αμερικής. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στάθηκαν πλάι-πλάι για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στα δημοκρατικά μας ιδανικά. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και σήμερα συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την καμπάνια και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στους επετειακούς εορτασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821. Μάλιστα σημείωσε ότι η εκστρατεία που βασίζεται στη «Φιλία», γιορτάζει όλα όσα έχουν καταφέρει από κοινού οι δύο χώρες στο παρελθόν αλλά και όσα θα πετύχουν στο μέλλον. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός Αξιωματούχος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η προσέγγιση της νέας γενιάς καθώς θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικοδόμηση της οικονομίας της χώρας μας.

Η έναρξη της καμπάνιας «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας» ανακοινώθηκε επίσημα από τον κ. Πάιατ στις 14 Ιανουαρίου 2021, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Η διάρκειά της θα είναι για ένα χρόνο και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός είναι η ανάδειξη των ιστορικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς και οι στενοί δεσμοί που μας ενώνουν στη δημοκρατία, τη συνεργασία και τις κοινές αξίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις