Μεγάλη αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τα νέα κρούσματα, τα οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 3.500. Σχετική εκτίμηση και μάλιστα για αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες εβδομάδες , διατύπωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ασφυκτική παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021,  ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.707 νέα κρούσματα στη χώρα, 69 θανάτους, ενώ 681 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα, έτσι και αλλιώς δεν θεωρούνται ενδεικτικές ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, λόγω του Σαββατοκύριακου καθώς πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο δείκτης της θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 12,1% χτυπώντας νέο καμπανάκι στους επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και τους σκληρούς δείκτες, όπως οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και η ασφυξία που υπάρχει στις ΜΕΘ. Στα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της χώρας δίνεται μάχη προκειμένου να μείνει όρθιο το ΕΣΥ.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξάνεται καθημερινά ενώ τη Δευτέρα είχε φτάσει τους 681, με τις προβλέψεις των επιστημόνων να είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει πλέον τους 4.590. Οι μισοί βρίσκονται στην Αττική, που έχει 2.575 νοσηλείες Covid, ενώ σε ημερήσια βάση, στα νοσοκομεία γίνονται περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, σε ορισμένα νοσοκομεία δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές ενώ μερίδα διασωληνωμένων ασθενών νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.

Τι θα γίνει με τα self test

Εν τω μεταξύ, αρχές Απριλίου θα αρχίσουν να διατίθενται στους πολίτες τα self test που θα δείχνουν αν είμαστε ή όχι αρνητικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στη διανομή self test δωρεάν στους πολίτες. Την ίδια ώρα μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα self test με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει ότι τα rapid test θα είναι δωρεάν και τον ΣΥΡΙΖΑ με τους φαρμακοποιούς από την άλλη να υποστηρίζει ότι θα υπάρξει αντίτιμο. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει για τα self test είναι πώς θα γίνονται. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση συνεχώς δίνει απαντήσεις για την όλη διαδικασία.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διαδικασία απόκτησης των self test είναι απλή. Οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα τεστ ανά εβδομάδα, μόνο με τον AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς. Από την στιγμή που ο πολίτης θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στη συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά με τα rapid test

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο. Στην περίπτωση που το τεστ κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ. Τα self test χρησιμοποιούνται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα συγκεκριμένα τεστ υποστηρίζει πως η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς ενώ μειώνεται στο 50% με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς.

Τι θα κάνουν όσοι βγαίνουν θετικοί στο self test

Τη διαδικασία του self-test για τον κορoνοϊό εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί ώστε να προμηθεύουν δωρεάν τους πολίτες το rapid test. «Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στο MEGA. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι είναι υπό διαμόρφωση ο τρόπος σχετικά με το τι θα κάνει ένας πολίτης μόλις βγαίνει θετικός στο self-test που θα πραγματοποιεί.

«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο», δήλωσε.

«Με τον επανέλεγχο στη δημόσια δομή υγείας αυτός που έχει βγει θετικός θα έχει δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του και όσων προβλέπεται», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς. Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός, η εν λόγω διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. «Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν», σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς.

Παραδέχθηκε ότι κάποιος μπορεί να βγει θετικός στον κορονοϊό και να μην το δηλώσει, κάτι που ευχήθηκε να μη συμβεί. «Υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάποιος θετικός και να μη το δηλώσει. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς που να λειτουργήσει έτσι και ότι όποιος βγει θετικός θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις