Τα self test που από σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμα και στους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και του delivery αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αναμένεται να είναι τα δύο κλειδιά για το Πάσχα στο χωριό με ασφάλεια.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως το «Πάσχα στο Χωριό» είναι μεγάλο ρίσκο, μετά και το μαύρο ρεκόρ που σημειώθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου σε διασωληνωμένους κα νεκρούς. Άλλωστε η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική.

Ωστόσο, παρατηρούνται και σημάδια σταθεροποίησης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος είναι μειωμένος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ως προς τον δείκτη θετικότητας που έπεσε στο 5,30%.

Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό εφόσον αυτό το βήμα το εισηγηθεί και η επιτροπή των ειδικών. Πληθαίνουν, μάλιστα, τα σενάρια για το ποιοι τελικά μπορούν να πάνε στα χωριά τους.

Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν

Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι οι πολίτες να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self tests και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές.

Ακόμη, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως.

Μεγάλο στοίχημα η Τρίτη του Πάσχα

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το μεγάλο στοίχημα είναι η 4η Μαΐου, η ημερομηνία που θέλει η κυβέρνηση να ανοίξει ξανά η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Για να ανοίξει η εστίαση θα παραχωρηθεί επιπλέον εξωτερικός χώρος στα μαγαζιά. Ενώ θα γίνει υποχρεωτικό το self test στους εργαζόμενους. Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης.

Παράλληλα, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

Επίσης, το Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Διευθυντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: «Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό»

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησαν για τα self test, το άνοιγμα για τις γιορτές του Πάσχα αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κ. Μπουλμπασάκος είπε χαρακτηριστικά: «Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο».

Παράλληλα, τόνισε ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις «φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως: «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος συμφώνησε μιλώντας στο Open ότι «το self test δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει πολλά θετικά» και ξεκαθάρισε πως είναι πρώιμο να μιλάμε για Πάσχα, την ώρα που πιέζεται τόσο το σύστημα Υγείας και μετέθεσε την όποια συζήτηση για να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Καμπανάκι Παυλάκη: Μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα το Πάσχα

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφορικά με ένα άνοιγμα μετακινήσεων προς την επαρχία το Πάσχα, αφού έτσι εκτιμά, πως θα ξαναφουντώσει ο κορονοιός.

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Παυλάκης χαρακτηρίζοντας «ρίσκο» το άνοιγμα των μετακινήσεων σε αυτή τη φάση.

Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις