«Ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι το lockdown το εφαρμόζεις σε έκτακτη ανάγκη για μικρό χρονικό διάστημα. «Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί το τελευταίο αναγκαίο μέτρο, το κάναμε πρώτο. Πρώτο μέτρο κάνουμε εγκλεισμό, lockdown. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω» είπε στον ΑΝΤ1 η κ. Λινού. Και πρόσθεσε:

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιο θα είναι το μήνυμα στον πληθυσμό, ποιος θα το δώσει και πώς θα το δώσει. Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα συγκινήσει τους ανθρώπους για να αλλάξουν συμπεριφορά αλλά τους βάζουμε και από πάνω και επιτίμια που θα έλεγαν και οι εκκλησιαστικοί».

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω. Φτάνει να το πετύχουμε επικοινωνιακά» εξήγησε.

Για τα self test, η κ. Λινού σημείωσε πως «τα πολλά τεστ βοηθάνε», έθεσε όμως το ερώτημα «έχουμε στήσει μηχανισμό ιχνηλάτησης;».

Για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, ανέφερε δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτραπεί:

«Η μετάβαση θα βοηθήσει αλλά υπάρχει το ερώτημα “πώς θα πάνε;” Θα συνωστιστούν στα τρένα, στα λεωφορεία, στα καράβια; Πρέπει να έχουμε πρόβλεψη για αρκετά δρομολόγια, να γίνει εγκαίρως, να μπορούν να μην κολλήσουν τον ιό πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους.

Όταν φτάσουν εκεί θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει πολύ σοβαρά με τους ανθρώπους, με καινούρια μηνύματα. Ότι όταν θα πας, ναι να χαρείς την ύπαιθρο, να δεις τους ανθρώπους που αγαπάς στον εξωτερικό χώρο και για όσο χρόνο μπορείς με μάσκα. Και να συναντηθείς σε εσωτερικό χώρο μόνο με μία οικογένεια».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα κατανοητό και πιο εύκολο μέτρο από το να πούμε μείνετε στην πολυκατοικία σας στην Αθήνα».

«Είναι δύσκολο αλλά όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα και όχι μόνο στην Ελλάδα» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις