Επί ποδός θα βρίσκονται από την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 αστυνομικές δυνάμεις στις εξόδους των πόλεων, προκειμένου να μην επιτραπούν μαζικές μετακινήσεις προς τα χωριά και τις επαρχίες, ενόψει του Πάσχα.

Όπως μετέδωσε το Open, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι οι πρώτες προσπάθειες των πολιτών για την πασχαλινή έξοδο θα αρχίσουν από την Παρασκευή, παρά την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, καθώς πολλοί θα σκεφθούν να ταξιδέψουν νωρίτερα, πριν την έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Παράλληλα, η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για τα σχολεία πριν από τις διακοπές, ενώ πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηθούν εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους, καθώς και στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας, αφού οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί. Η αστυνομία τονίζει ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα από τα διόδια, ακόμα και αν αυτό δημιουργήσει κυκλοφοριακό ζήτημα.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια θα γίνονται έλεγχοι και τους παράδρομους των εθνικών οδών. Έτσι αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση
  • Αυξημένη επιτήρηση με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας
  • Αυστηροί έλεγχοι σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Παράλληλα, για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός δήμου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βραδύ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει επισημά και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Μητσοτάκης: Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο

Ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες έστειλε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, λέγοντας πως τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. «Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας. Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το Πάσχα μας στην Αθήνα. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να πάει στην παραλία, μπορεί να πάει στα πάρκα, μπορεί να πάει στα βουνά της Αττικής.

Έχουμε πει με σαφήνεια ότι θέλουμε μέχρι δύο οικογένειες να βρεθούν, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι με την ΕΡΓΑΝΗ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας. Επίσης θα εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, τις βεβαιώσεις για δικαστήρια, καθώς και τις αντίστοιχες για αγροτικές εργασίες.

Όσοι δεν θα μπορούν να αποδείξουν το λόγο για τον οποίο πρέπει να μετακινηθούν εκτός νομού, θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΦΕΚ η μετακίνηση εκτός νομού – και εάν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές της τελευταίας στιγμής – επιτρέπεται για έξι λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις