Ουρές από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 26 Απριλίου 2021, έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, από ιερείς και μέλη του προσωπικού των ιερών ναών, προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test  από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενόψει της λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι η σχετική δράση ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων.

Προβλέπει την πραγματοποίηση ελέγχων σε ιερείς και στο προσωπικό των Ιερών Ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τα κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, μετά από σχετική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Οι έλεγχοι θα γίνονται καθημερινά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας σε ναούς της Αττικής, όπου κατόπιν και σχετικής εγκυκλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκτός από το προσωπικό των συγκεκριμένων ναών, θα συμμετέχει το προσωπικό και των όμορων ενοριών.


Με αφορμή την έναρξη της δράσης, ο κ. Πατούλης επεσήμανε σχετικά: «Στόχος μας να είναι ασφαλείς οι κληρικοί και οι εργαζόμενοι στους ναούς, αυτές τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Παράλληλα με την εκδήλωση της πίστης μας, πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή απέναντι στην επικινδυνότητα του ιού. Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι πιστοί όσο και οι εργαζόμενοι στους ναούς, θα εφαρμόσουν όλα αυτά που πρέπει και όλα θα πάνε καλά. Διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και είναι σημαντικό να τηρηθούν με απόλυτη ευλάβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία».

Το πρόγραμμα διενέργειας rapid test έχει ως εξής: τη Μεγάλη Τρίτη στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος – Μοσχάτου στις 13:30 και τη Μεγάλη Τετάρτη στον Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου – Άνω Πατησίων στις 13:30.

Στη Μητρόπολη Πειραιά

Εκατοντάδες ιερείς και προσωπικό ενοριών του δήμου Πειραιά, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για κορονοϊό, τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, με αφορμή τη λειτουργία των ιερών ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για συνολικά 150 ιερείς και 200 άτομα προσωπικό (ιεροψάλτες και βοηθητικό προσωπικό των ιερών ναών), οι οποίοι προσήλθαν στον Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος και υποβλήθηκαν σε έλεγχο ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, προληπτικού χαρακτήρα, του δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιώς.

Ανάμεσα στους εξετασθέντες, ήταν και ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος λίγο αργότερα τόνισε σε δήλωσή του πως «με τη συνεργασία του δήμου Πειραιώς γίνεται αυτή η προσπάθεια για την αποτροπή της μεταδόσεως της πανδημίας. Η Εκκλησία πάντοτε ως φιλόστοργος μητέρα έρχεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει μια τέτοια τραγική κατάσταση για τη ζωή των συνανθρώπων μας. Αυτό που μας συνέχει είναι ότι αυτή τη στιγμή 10.000 συνέλληνες έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι εναντίον αυτού του αδιοράτου εχθρού, του μικροσκοπικού οργανισμού, ο οποίος επιβουλεύεται την ύπαρξή μας. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και βέβαια πολλή αγάπη. Αγάπη όχι για τον εαυτό μας μόνο, αλλά και για τον κάθε συνάνθρωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Πειραιώς κ. Ιωάννη Μώραλη και τις υπηρεσίες του δήμου για αυτή τη δυναμική τους συμβολή στην υλοποίηση της όλης δράσης. Η Εκκλησία πάντοτε θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση του μεγάλου δώρου της ζωής».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επεσήμανε ότι «επειδή είναι δεδομένο ότι οι πολίτες θα πάνε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, επιλέξαμε ως δήμος να διενεργήσουμε rapid test σε όλη την “οικογένεια” της Μητρόπολης Πειραιώς. Προφανώς και η εκκλησία έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες κι αυτό αποτυπώνεται στην αυξημένη προσέλευση των ιερέων και του προσωπικού των Ιερών Ναών. Πιστεύω ότι με την ενέργεια αυτή και οι ιερείς, αλλά και οι πιστοί που θα προσέλθουν στις εκκλησίες με τα προβλεπόμενα μέτρα, θα αισθάνονται ακόμη πιο ασφαλείς και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τους δώσαμε τη δυνατότητα αυτή».

Ο κ. Μώραλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για τη συνεργασία, τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που διενεργεί τα τεστ και τον διευθυντή και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη, καθώς και τον διοικητή του νοσοκομείου «Μεταξά» Χαράλαμπο Τουμπέκη, οι οποίοι παρευρέθηκαν σήμερα στην Αγία Τριάδα. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, εάν προκύψουν άτομα με θετικό αποτέλεσμα, θα κληθούν στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Με μέτρα θα λειτουργήσουν και οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη σύσκεψη της ΔΙΣ, έχει αποφασιστεί να λειτουργήσουν οι ναοί με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων εντός, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον περιβάλλοντα χώρο των ναών, ενώ η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα φέτος λόγω της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

 • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
 • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας
 • Ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό
 • Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
 • Οι ακολουθίες θα ξεκινούν στις 18:30
 • Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των ιερών ναών.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών

 • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
 • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
 • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
 • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
 • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις