Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας το πρωί στο OPEN εκτίμησε ότι θα έχουμε 400-500 θανάτους την εβδομάδα μέχρι τις 20-25 Μαΐου, ωστόσο τόνισε ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας το ποσοστό θνητότητας είναι 20-25% μικρότερο, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα. Έτσι, χαρακτηρίζει τη φάση που βρισκόμαστε ως φάση αποκλιμάκωσης.

«Είναι προ προεξοφλημένο ότι θα έχουμε 400-500 θανάτους την εβδομάδα. Η ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους θα έρθει μετά τις 20-25 Μαΐου. Το ποσοστό θνητότητας σε αυτό το κύμα, είναι κατά 20-25% μικρότερο κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι νοσούν νεαρότερα άτομα που αντέχουν», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλώντας στο OPEN.

Ερωτηθείς για το αν είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, είπε: «Βεβαίως είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Φαίνεται σε όλες τις περιοχές. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα, ακόμα και στις δύσκολες περιοχές. Έχουμε έναν αποκλιμακούμενο δείκτη και σε ό,τι αφορά στα κρούσματα. Επίσης έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμών των νέων εισιτηρίων στα νοσοκομεία. Μειώνονται αργά αλλά σταθερά. Ελπίζω ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσουν όλα καλά, έτσι ώστε να πάμε μετά το Πάσχα στο άνοιγμα που έχει ήδη προαναγγελθεί».

Τέλος σε ό,τι αφορά στο νέο στέλεχος που χαρακτηρίζεται ως ινδική μετάλλαξη, είπε:

«Η μετάλλαξη αυτή δεν ξέρουμε ακόμα τι κάνει. Για να μας επηρεάσει θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος στα κρούσματα. Το βρετανικό στέλεχος μεταδίδεται πολύ εύκολα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολούν οι νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον για την ώρα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις