Αντίστροφή μέτρηση για να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές ο ευρωβουλευτής άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος είχε «οχυρωθεί» στις Βρυξέλλες πίσω από την ευρωβουλευτική του ασυλία ενώ είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στο Βέλγιο, από άνδρες της Interpol, λίγο μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο. Η έκδοσή του θα εξαρτηθεί από το αν ο ίδιος θα προβάλλει αντιρρήσεις στο ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με την βελγική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός μέσα στο επόμενο 48ωρο θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο και θα προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις Βελγικές αρχές (δεν έχει καθαρογραφεί). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση ούτε την σύλληψή του.

Η «ερυθρά αγγελία»

Να σημειωθεί ότι μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του κάποτε περήφανου για τη δράση της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία. Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Πώς έγινε η σύλληψη

Λίγη ώρα μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο Γιάννης Λαγός προσπάθησε να βγει από το σπίτι του, στις Βρυξέλλες, αλλά τον περίμεναν αστυνομικοί της βελγικής αστυνομίας, οι οποίοι του ζήτησαν να τους ακολουθήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής συνελήφθη πριν προλάβει να φύγει προς το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο ίδιος, έκανε tweet μέσα από το περιπολικό που τον μετέφερε, γράφοντας: «Είμαι σε Βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοί και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».

Στις φυλακές Δομοκού

Ο Λαγός θα μείνει για 48 ώρες στα κρατητήρια βελγικού αστυνομικού τμήματος κι ακολούθως θα βρεθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα. Ο καταδικασμένος εγκληματίας, στην Ελλάδα θα εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού.

Ο ευρωβουλευτής είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τελεσιδίκησε και η απόφαση για την φασιστική επίθεση στο Συνεργείο το 2013. Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Γιάννη Λαγό ως ηθικό αυτουργό επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στη δίκη ήταν αυτός που του επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή μεταξύ των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης. Παρ’ όλα αυτά «κρύφτηκε» πίσω από την ασυλία της θέσης που είχε ως ευρωβουλευτής.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε στήσει «σόου» στις κάμερες, όταν το δικαστήριο αποφάσιζε για την ποινή που θα του επέβαλε για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώ και όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές μέχρι και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προηγούμενες μέρες είχαν οργανωθεί κινητοποιήσεις στις Βρυξέλες για την άρση ασυλίας του και η πόλη γέμισε με αφίσες που έλεγαν ότι η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά ο ίδιος για ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει απειλές κατά αυτών που τον «κατηγορούν άδικα».

Η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή και ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, με συντριπτική πλειοψηφία. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Πριν την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση του Γιάννη Λαγού, πυροδότησε τους φόβους, ότι ο καταδικασμένος νεοναζί, θα προσπαθήσει να διαφύγει της σύλληψης και να κρυφτεί σε κάποια άλλη χώρα. Ο Λαγός εμφανίστηκε στο κέντρο covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για Νορβηγία, όπου εικαζόταν ότι μπορεί να έχει ήδη εξασφαλίσει σύνδεσμο προκειμένου να κρυφτεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις