Αφότου οι πολίτες ανέκτησαν ένα βασικό μέρος της ελευθερίας τους μετά το πολύμηνο lockdown, κάποιες περιοχές της χώρας απειλούνται εκ νέου με μέτρα περιορισμού, αφού το αυξημένο ιικό φορτίο αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς προκαλούν έντονο πονοκέφαλο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορονοϊού στα λύματα την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Στις υπόλοιπες 7 το ιικό φορτίο είτε εμφάνισε σταθερή είτε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ:

Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο των έξι από τις έντεκα περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο.

Ειδικότερα, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).

Τέσσερις από τις έντεκα περιοχές παρουσίασαν όμως καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες ήταν +198% στα Χανιά, +94% στο Ηράκλειο, +45% στην Αλεξανδρούπολη και +36% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Επίσης στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Ικαρία, η Πάτμος, η Νάξος, η Κάρπαθος.

Με το φόβο τοπικών lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα στις παραπάνω περιοχές και σε περίπτωση που παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αυτό που προκρίνεται είναι να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις και εξειδικευμένα μέτρα σε πρώτη φάση με το «lockdown» σε τοπικό επίπεδο να προκρίνεται ως η έσχατη λύση.

Για τη χαλάρωση που παρατηρείται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας.

«Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη μιλώντας στον Σκάι και τόνισε: «Εντείνουμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε το Σαββατοκύριακο. Θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις ή τα ωράρια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, διότι παρατηρείται μια χαλάρωση από τους πολίτες ως προς αυτό το μέτρο».

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή ο αγώνας δρόμου για την ανοσοποίηση του πληθυσμού ενόψει καλοκαιριού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου.

Την Τρίτη, έως τις 21:00 είχαν πραγματοποιηθεί 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα, με το σύνολο πλέον να ξεπερνά τους 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Εξ αυτών, την πρώτη δόση έχουν λάβει πάνω από 2,9 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 1,6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Με την επιχείρηση «Ελευθερία» να ανεβάζει στροφές, ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών «κι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα σκευάσματα για τους 35-39 και 30-34 ετών.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μέσα στον Ιούνιο αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις