Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις των ΗΠΑ. Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα τίμησε την μνήμη του Φλόιντ, αναρτώντας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου το πανό του κινήματος Black Lives Matter.

«Υψώνουμε αυτό το πανό προς τιμήν του Τζόρτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, σε αλληλεγγύη με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που αναζητούν ένα μέλλον χωρίς φυλετικές διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη σελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter.

Ο Φλόιντ ο οποίος είχε συλληφθεί από τις αρχές, ήταν στο έδαφος, με το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, να πιέζει τον λαιμό του σχεδόν για 9 λεπτά. Η σκηνή μανγητοσκοπήθηκε σε βίντεο, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, με τον Αφροαμερικανό να εκλιπαρεί τον αστυνομικό να τον αφήσει λέγοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Λίγες στιγμές μετά, ο Φλόιντ άφησε την τελευταία του πνοή και τα λόγια του ήταν το βασικό σύνθημα στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την Αμερική. Το κίνημα Black Lives Matter ηγήθηκε των διαμαρτυριών κατά του συστημικού ρατσισμού.

Το κίνημα Black Lives Matter δεν ξεκίνησε όμως το 2020, οι πρώτες του αναφορές πάνε πίσω στο 2013. Θεωρείται πια ως το πλέον κυρίαρχο ανάμεσα στα αριστερά ριζοσπαστικά κινήματα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Φλόιντ. Έχει δεχθεί μάλιστα σφοδρή κριτική από συντηρητικούς κύκλους που κατηγορούν το κίνημα ότι προωθεί “μαρξιστική ατζέντα”, αναφερόμενοι στο αίτημά τους για διακοπή χρηματοδότησης της αστυνομίας.

Το τραγικό συμβάν στη Μινεάπολη έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια κόσμου για διαδηλώσεις, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας. Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα μέσω Twitter αναφέρει ως εξής: «Αναρτούμε αυτό το πανό προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που ζητούν έναν κόσμο χωρίς φυλετικές διακρίσεις κι ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους».

Αντίστοιχο πανό με το εικονιζόμενο αναρτήθηκε και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η ανάρτηση του προξενείου αναφέρει «Υψώνουμε αυτή τη σημαία για να σηματοδοτήσουμε τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τιμούμε τον Φλόιντ και στεκόμαστε με αλληλεγγύη μαζί με άλλα έθνη για την προώθηση της φυλετικής δικαιοσύνης, που αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Αξιοσημείωτο είναι, ότι μόλις πριν λίγες ώρες έλαβε χώρα ένα τραγικό συμβάν και στο Λονδίνο, με μια αφρικανικής προέλευσης ακτιβίστρια του Black Lives Matter να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από σφαίρα που δέχθηκε στο κρανίο. Η 27χρονη Σάσα Τζόνσον χειρουργήθηκε και παραμένει στην εντατική. Είχε εκφράσει πρόσφατα ανησυχίες για τη ζωή της καθώς ισχυρίστηκε ότι δέχεται απειλές, παρόλα αυτά η αστυνομία μέχρι στιγμής δεν κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση, ούτε έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες.​

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις