Η χορήγηση ελαφρυντικού έδωσε το δικαίωμα σε οκτώ μοναχούς να μειώσουν την ποινή που τους είχε επιβληθεί ύστερα από τις κατηγορίες για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, σε μια προσπάθειά να εκκενώσουν την Ιερά Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Κατόπιν προσφυγής στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε εν τέλει δεκτή, για την αναίρεση της δευτεροβάθμιας ποινής, η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μόνο όμως ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικού. Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, ύστερα από δημόσια συνεδρίαση, αποφάσισαν τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου και υπό αυτές τις συνθήκες οι ποινές κάθειρξης μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Πιο αναλυτικά, ο ηγούμενος της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κι ένας μοναχός της ίδιας αδελφότητας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5,5 ετών (ο καθένας), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (από κάθειρξη 17 ετών). Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της συγκεκριμένης αδελφότητας τιμωρήθηκαν με φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ποινή η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Οι συγκεκριμένοι είχαν καταδικαστεί στην εφετειακή δίκη με κάθειρξη 9,5 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Η παραπάνω απόφαση κλείνει ποινικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «ιερών μολότοφ».

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το επεισόδιο προκλήθηκε όταν δικαστικοί επιμελητές προσπάθησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, κατ’ εφαρμογήν δικαστικής απόφασης. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν αντιδράσεις κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η δεύτερη συγκροτήθηκε με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η πρώτη, που κηρύχθηκε έκπτωτη, αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, γεγονός που οδήγησε στο παρελθόν σε εντάσεις και έκτροπα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις