Άσχημα νέα προέκυψαν για τους κατοίκους των περιοχών του Νοτίου Αιγαίου, μιας και αποφασίστηκε σήμερα πως τα συγκεκριμένα νησιά μπαίνουν στην πορτοκαλί λίστα της Ολλανδίας.

Tι σημαίνει η πορτοκαλί λίστα

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας και σημαίνει ότι οι Ολλανδοί δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν προς τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ολλανδίας όσοι εισέρχονται από περιοχές που έχουν τοποθετηθεί στην πορτοκαλί λίστα, είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.

Τη σχετική είδηση που αφορά μεταξύ άλλων νησιών τη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κω, επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρόδος και η Κως ήταν στην κίτρινη λίστα της Ολλανδίας, με αποτέλεσμα να έχουν προγραμματισθεί αφίξεις Ολλανδών τουριστών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάτι που σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες αφίξεις επί του παρόντος βρίσκονται στον «αέρα».

Η εξέλιξη αυτή γεννά έντονο προβληματισμό αναφορικά με την τουριστική κίνηση τη φετινή χρονιά κι ενόσω ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κόκκινη λίστα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Ολλανδικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

Ο χρωματικός κωδικός των νησιών του Νότιου Αιγαίου (τα νησιά αυτά στην ενότητα Coronavirus) θα αλλάξει σε «πορτοκαλί» στις 30 Μαΐου 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των μολύνσεων κορωνοϊού έχει αυξηθεί σε αυτό το αρχιπέλαγος.

Από εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να υποβάλετε ένα τεστ πριν από την αναχώρηση στις Κάτω Χώρες και να τεθείτε σε καραντίνα κατά την επιστροφή σας στις Κάτω Χώρες.

Ο χρωματικός κωδικός της Ελλάδας είναι εν μέρει κίτρινος και πορτοκαλί.

Ταξιδεύετε στην Ελλάδα και έχετε εμβολιαστεί;

Οι ελληνικές αρχές αποδέχονται την κάρτα εγγραφής εμβολιασμού από το RIVM (επίσης στα ολλανδικά) κατά την άφιξη. Μόνο μετά από μια διαμονή στο Βόρειο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου δεν χρειάζεται να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Μπορείτε να διαβάσετε ποια νησιά βρίσκονται στην ενότητα «Coronavirus». Δεν υπάρχει επίσης απαίτηση δοκιμής για επιστροφές από το Βόρειο Αιγαίο και τα Επτάνησα. Εάν κάνετε μια στάση στην Αθήνα και φεύγετε από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχετε εξέταση.

Μετά από μια διαμονή στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση – test πριν από την αναχώρηση και να τεθείτε σε καραντίνα στην Ολλανδία. Αυτό ισχύει και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τις 30 Μαΐου. Για περιορισμούς εισόδου και εξόδου, τοπικά μέτρα κορονοϊού, πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα (στο σπίτι), ανατρέξτε στην ενότητα «Coronavirus».

Δείτε τον χάρτη του Ολλανδικού ΥΠΕΞ ο οποίος ίσχυε από 15/5 και θα αναθεωρηθεί στις 30 Μαΐου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις