Τη σημασία του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας επεσήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Για δεύτερη μέρα επανέλαβε το εφιαλτικό σενάριο των 18.000 κρουσμάτων τη μέρα σε περίπτωση που το φθινόπωρο δεν έχει ξεπεράσει ο συνολικός εμβολιασμός το 53% της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι αν οι εμβολιασμοί φτάσουν στο 65% του πληθυσμού, «θα έχουμε πάλι μια δύσκολη περίοδο, αλλά όχι με 18.000 κρούσματα την ημέρα».

«Για να μειώσουμε τα κρούσματα μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας και να γίνονται self test για να προλάβουμε τη μετάδοση.

Σημείωσε ακόμα ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, ενώ όπως «η αύξηση τα λύματα είναι πάνω από 200% και ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη».

«Αν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά θα πρέπει να γνωρίζουμε την τάση πολύ νωρίς», τόνισε και απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, είπε ότι θα πρέπει να είναι στους υγειονομικούς, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, στην εστίαση αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις