Στέλιος Καζαντζίδης: Ο σπουδαίος ερμηνευτής κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με το λαϊκό τραγούδι και να μπει στις καρδιές των ανθρώπων με τις αμέτρητες επιτυχίες του. Το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του εξέφραζε τα συναισθήματα κάθε λογής ανθρώπου και ειδικότερα εκείνων που προέρχονταν από τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Κοτύωρα του Πόντου, ενώ η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Από αυτήν άκουγε ως παιδί τα λαϊκά τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες και από τη γιαγιά του, όπως έλεγε ο ίδιος, πήρε τις τεχνικές, τις αναπνοές, χτίζοντας έτσι μία σπουδαία λαϊκή φωνή.

Στέλιος Καζαντζίδης: Βίντεο από την παρουσίαση και απονομή χρυσού δίσκου για το «Τραγουδώ»

Το 1950 ξεκίνησε τις πρώτες του εμφανίσεις και δύο χρόνια μετά έκανε την πρώτη του ηχογράφηση. Το πρώτο του δισκογραφικό τραγούδι είχε τίτλο «Για μπάνιο πάω». Ο δίσκος όμως δεν πούλησε τον αναμενόμενο αριθμό. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του «Οι βαλίτσες» γίνεται μεγάλη επιτυχία και το «φαινόμενο Καζαντζίδης» αρχίζει το γεννιέται.

Έκτοτε μία μεγάλη καριέρα με αμέτρητες επιτυχίες τον ακολουθούσε μέχρι να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τα νυχτερινά κέντρα το 1965. Στην πιο μεστή και δυνατή δισκογραφική στιγμή της καριέρας του ο Καζαντζίδης αποσύρθηκε και από τις ηχογραφήσεις. Η κόντρα του με τη «Μίνως» έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις. Παρ’ όλα αυτά το 1987 και ύστερα από νομοθετική ρύθμιση έμεινε ελεύθερος από τη δισκογραφική εταιρεία. Μάλιστα, ο δίσκος με τίτλο «Στον δρόμο της επιστροφής» ξεπέρασε σε πωλήσεις, μόνο στην ελληνική αγορά, τις 400.000. Το 1987 συνεργάστηκε δισκογραφικά με τους Τάκη Σούκα, Λευτέρη Χαψιάδη, Θανάση Πολυκανδριώτη, Θοδωρή Καμπουρίδη, Μάκη Ερημίτη, Αντώνη Βαρδή, Σώτια Τσώτου και άλλους άξιους δημιουργούς.

*Τι γίνεται με τα rapid test

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, η συνεργασία με τη Μαρινέλλα αποδείχθηκε αρκετά δυνατή, αφού οι δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησαν χωριστούς δρόμους, με τον Καζαντζίδη να παντρεύεται την αγαπημένη του Βάσω το 1982. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο της Ελευσίνας, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα πολλών χιλιάδων θαυμαστών του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις