Διάχυτη είναι η ανησυχία για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας από το άνοιγμα των σχολείων με την επιστημονική κοινότητα να είναι σε επιφυλακή την ώρα που εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν περισσότερα μέτρα.

Για τρίτη δόση άρχισαν να καλούνται με sms εκπαιδευτικοί σύμφωνα με σχετικές αναφορές σε ενημερωτικά sites.

Σε επικοινωνία του flash.gr με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θεόδωρο Τσούχλο μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων και δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τα προβλεπόμενα.

Συλλαλητήριο με αιτήματα για περισσότερη ασφάλεια

Υπενθυμίζεται ότι πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν στις 18.30 στα Προπύλαια ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Μαζί τους θα βρεθούν μαθητές, γονείς αλλά και φοιτητές, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει η ΑΔΕΔΥ καλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο να δώσουν το «παρών». Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ εκφράζουν την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά.

Οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σημειώνουν πως τα μηνύματα που εκπέμπονται ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας, είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, αραίωση των μαθητών στις αίθουσες, επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα και προσλήψεις με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

«Υπαρκτός ο φόβος για διασπορά στα σχολεία»

Ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος ανέφερε πως ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Και χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

Σε ανήλικους 1 στα 3 κρούσματα

Το 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορά ανήλικους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ο ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα η ίδια αναλογία ήταν το 1 στα 4 παιδιά, ωστόσο σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ τεστ στη χώρα, άρα και περισσότερες λοιμώξεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ειδικότερα, τα 805 από τα 2.919 συνολικά κρούσματα αφορούν ανήλικους 0 – 17 ετών.

Τα Πανεπιστήμια

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί (15 Σεπτεμβρίου) η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως τα ποσοστά εμβολιασμού στα πανεπιστήμια είναι ενθαρρυντικά καθώς το 73% των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει, επίσης το 87% του προσωπικού και το 91% των μελών διδακτικού προσωπικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις