«Μεμονωμένο περιστατικό που δείχνει ότι η γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης, αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα, στην Ισπανία», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα σε επίπεδο γης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακά.

«Το εντυπωσιακό στην περιοχή Λα Πάλμα είναι ότι εξελίχθηκε σε πολύ μικρότερο διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν. Συνήθως η εξέλιξη μιας ηφαιστειακής έκρηξης διαρκεί κάποιους μήνες, εδώ πήρε μερικές ημέρες, έχει να κάνει με τις τοπικές συνθήκες. Έχει να κάνει με την ταχεία συσσώρευση μάγματος που προωθήθηκε στην επιφάνεια και μέσω των κρατήρων και διαρρήξεις χιλιομέτρων βγήκε στην επιφάνεια. Συνοδεύεται από πλούσια σεισμική δραστηριότητα, χιλιάδες δονήσεις που δημιουργούνται από την άνοδο του μάγματος, από βάθος περίπου 10-20χλμ. προς την επιφάνεια, που δίνουν σεισμούς 1-3 Rίχτερ».

Η θερμοκρασία αγγίζει τους 1.500-2.000 βαθμούς Κελσίου

«Το να βλέπει κανείς την λάβα να εκτινάσσεται με τόση δύναμη στην επιφάνεια, σε τόσο ύψος είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να δει κανείς και φανερώνει στις διαδικασίες που εξελίσσονται στο εσωτερικό και εξωτερικό της γης. Ό,τι πιο μοναδικό μπορεί να δει κανείς πάνω στην γη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Μετά, όλη αυτή η λάβα, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα θερμή, μέχρι μερικές εβδομάδες, ακόμα και μήνες και η θερμοκρασία της αγγίζει τους 1500-2000 βαθμοί Kελσίου.

«Όταν φτάσει η λάβα στην θάλασσα, μαζί με το νερό δημιουργούνται χημικές αντιδράσεις και έχουμε έκλυση αερίων, ως ένα βαθμό επικίνδυνα αλλά είναι εντυπωσιακό παράλληλα ότι έχουμε να κάνουμε με θερμοπίδακες, γιατί ουσιαστικά η λάβα πάει μέσα στο θαλάσσιο νερό, το οποίο εξατμίζεται άμεσα και δημιουργούνται εντυπωσιακά φαινόμενα», είπε ο κ. Λέκκας.

Στο πράσινο η Ελλάδα στο ηφαιστειακό τόξο

Στην χώρα μας, το ενεργό ηφαιστειακό τόξο παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου του ΟΑΣΠ, η οποία απαρτίζεται από 25 επιστήμονες και συνεδριάζει ανά 2 μήνες. «Το παρακολουθούμε, είμαστε στο πράσινο αυτή την στιγμή. Όταν είχαμε την ηφαιστειακή κρίση στην Σαντορίνη ήταν οριακά τα πράγματα, φτάσαμε στο πορτοκαλί», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις