Η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας καταγράφει πλέον περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 376.384 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 1% προέκυψε θετικό. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 3.739, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα σε 700.959.

Το διάγραμμα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τεστ κορονοϊού ημερησίως, γεγονός που μειώνει δραστικά τον δείκτη θετικότητας και φυσικά επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν νέα κρούσματα μεταξύ ασυμπτωματικών, ώστε να προλάβουν περαιτέρω διάδοση.

Αυξημένη διάδοση του κορονοϊού

Όμως, η εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, όπως και σε μια σειρά άλλων κρατών της Ευρώπης μοιάζει ανησυχητική.

Ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που κατεγράφη σήμερα είναι ο υψηλότερος από την 24η Αυγούστου, ενώ παραμένουν ψηλά και οι διασωληνωμένοι (356).

Στον πίνακα ηλικιακής κατανομής του ΕΟΔΥ, ο οποίος καταγράφει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους ανά ηλικιακή ομάδα, είναι εμφανές πως ο Covid απειλεί άμεσα τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Έτσι, το 83,4% των απωλειών από τον κορονοϊό αφορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, την ώρα που οι άνω των 65 ετών αποτελούν το γκρουπ με τον μικρότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού συνολικά.

Ο κορονοϊός «θερίζει» τους νέους ανεμβολίαστους

Στο μεταξύ, οι κλινικές και οι εντατικές συνεχίζουν να γεμίζουν με ανεμβολίαστους ασθενείς. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι στην Ανατολική Μακεδονία από τους 58 διασωληνωμένους, οι 48 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε κεντρική και Δυτική Μακεδονία ανεμβολίαστοι είναι 64 από τους 67 διασωληνωμένους. Πλέον στη Θεσσαλονίκη μόλις 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά.

Η διευθύντρια του «Αγ. Δημητρίου», Γλυκερία Βλαχογιάννη, δήλωσε: στο MEGA: «Δεν προλαβαίνουμε. Τώρα βγήκε ένας ασθενής μου, με το που βγαίνει και τον διακομίζω εκτός μονάδας, μπαίνει άλλος. Αυτό γίνεται από το πρωί. Είναι ανεμβολίαστοι».

«Σαφάρι» ελέγχων για τη γνησιότητα των πιστοποιητικών σε θαμώνες εστίασης

Την ίδια ώρα, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι των Αρχών σε μπαρ και εστιατόρια με το προσωπικό των καταστημάτων να ζητά από τους πελάτες τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας ελέγχουν διεξοδικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, και τις ταυτότητες πελατών και υπαλλήλων σε χώρους εστίασης.

Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί με τους ίδιους τους καταστηματάρχες να ζητούν από τους πελάτες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλιώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι ίδιοι οι πελάτες επισημαίνουν ότι η διαδικασία του ελέγχου δεν ολοκληρώνεται…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις