Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για σήμερα.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην ακρίβεια, τη φτώχεια και τις ανισότητες», εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς και ομοσπονδίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή.

Ποιοι μετέχουν

Στην απεργία συμμετέχουν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ηλεκτρικός και Τραμ), ενώ με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού, καθώς και τα τρόλεϊ λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αντίστοιχα.

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προαστιακό και τραμ η Αθήνα

Τα λεωφορεία θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό έως εννέα το βράδυ. Όσον αφορά τα τρόλει, η διοίκηση της ΟΣΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη και η απεργία κρίθηκε παράνομη, ωστόσο οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απεργήσουν.

Τα αιτήματα της απεργίας

«Με κεντρικό σύνθημα, “ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει”, η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους», αναφέρει η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ζητά, μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ακρίβεια, με αυξήσεις στους μισθούς», γράφει η πλάτη της κεντρικής εξέδρας που έχει στηθεί στο Σύνταγμα, δίνοντας το στίγμα της σημερινής απεργίας.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είχαν τοποθετήσει μεγάλο πανό μπροστά στη Βουλή που έγραφε «ΣΤΟΠ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ακρίβεια – Αυξήσεις στους μισθούς».

Κουτσούμπας: Βήμα κλιμάκωσης της πάλης

Στην πορεία βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Μπορεί να αποτελέσει παραπέρα σταθμό στην ενίσχυση της κοινής δράσης των εργατών, των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οπωσδήποτε αλλά και των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των φοιτητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συνεχίζουμε δυναμικά», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις λεωφόρους Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη, καθώς και στην οδό Σταδίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις