Νεότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση της αρπαγής του 6χρονου Ράινερ Τζέισον Πέντερσεν από το σπίτι της μητέρας του στην Κηφισιά. Η μητέρα και πατέρας αλληλοκατηγορούνται και η δικαστική διαμάχη μεταξύ τους φαίνεται ότι κρατάει χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νορβηγία.

Πάντως η τελευταία εξέλιξη αφορά στη λήξη του Amber Alert για τον 6χρονο όπως γνωστοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

«Για να δίνει η εισαγγελέας μια τέτοια εντολή, σίγουρα έχει κάποια πληροφόρηση, κάποια δεδομένα, τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζω» σχολίασε ο επικεφαλής της δομής.

Παράλληλα σχολίασε ότι «τελικά αυτή η διένεξη καταστρέφει τη ζωή ενός παιδιού».

Ο Νορβηγός πατέρας του 6χρονου Ράινερ με επιστολή που έστειλαν οι δικηγόροι του προς στους δικηγόρους της Ελληνίδας μητέρας, αναφέρει πως το παιδί «είναι χαρούμενο» για την επιστροφή του στη Νορβηγία, ενώ τονίζει πως «θα εξεταστεί για να φανεί αν έχει κάποιο πρόβλημα μετά την απαγωγή του».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον πατέρα αφήνουν αιχμές για τα ελληνικά δικαστήρια σημειώνοντας ότι «τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της μόνιμης διαμονής του» προσθέτοντας μάλιστα: «Ο πελάτης σας αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η απόφαση επιδόθηκε στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε – δυστυχώς – να μην την σεβαστεί».

Επιστολή μέσω των δικηγόρων της έστειλε και η Ελληνίδα μητέρα με στην οποία κατηγορεί την αστυνομία για ολιγωρία και κάνει λόγο για δύο διαφορετικές κουλτούρες σε σύγκρουση.

Ακολουθεί η επιστολή της μητέρας του ανήλικου Ράινερ

«Κατόπιν εντολής της κας Νίνα – Γκαμπριέλα Ετμεκτζόγλου – Τερζοπούλου γνωστοποιούμε τα κάτωθι:

α) την (απονοματοποιημένη) από 12-12-2021 με αριθμό 46/22 Διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτόδικων Αθηνών (επι της με ΑΒΜ ΑΑ21/141 και ΕΓ134-21/275 ποινικής δικογραφίας),

β) την (απονοματοποιημένη) από 24-5-2022 και ώρα 23:46 επιστολή μας προς τον πατέρα του Παιδιού και προς τους δικηγόρους του σε Νορβηγία και Ελλάδα,

γ) τις δυο (απονοματοποιημένες) επιστολές που μας εστάλησαν στις 25-5-2022 και ώρα 11:40 π.μ. και στις 25-5-2022 και ώρα 17:58, αντίστοιχα από το δικηγόρο του πατέρα.

Από το σύνολο των ανωτέρω – μετά λύπης και απογοήτευσης της εντολέος μας – προκύπτει ότι αν και ως μητέρα έχει δικαιωθεί πλήρως δικαστικά, τελέστηκε και ολοκληρώθηκε σε βάρος του Παιδιού της και της ιδίας πρωτοφανές έγκλημα.

Ο/Οι δράστες προσχεδιασμένα, διαθέτοντας ‘’ιδιόμορφους πόρους‘’, συντονισμό που δεν συνάδει με αυτόν του μέσου εγκληματία (αλλά προσιδιάζει σε αυτόν των μυστικών υπηρεσιών), με υψηλή κάλυψη, καταδρομικά, ακαριαία, ειρωνικά, καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και Δικαιωμάτων του Παιδιού, υποτιμώντας και χλευάζοντας την Ελληνική Δικαιοσύνη, περιγελώντας τις Ελληνικές Διωκτικές και Ελεγκτικές Αρχές, ισχυρίζονται πως βρίσκονται στην Νορβηγία (ισχυρισμός που χρειάζεται επιβεβαίωση και έλεγχο)!

Ουσιαστικά, στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα (που κατά την άποψή της εντολέος μας δεν απευθύνεται μόνο στην ίδια, αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού Κρατικού Μηχανισμού, της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Κοινής Γνώμης): Η Ελλάδα αποτελεί Κράτος που αδυνατεί να τηρήσει και να εφαρμόσει Νόμους, δεν σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις της, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να εξετάζουμε τα ζητήματα μονομερώς, μπορούμε όποια στιγμή θέλουμε να εισέλθουμε στην Ελλάδα, να αφαιρέσουμε ένα παιδί, να το μεταφέρουμε στη Νορβηγία και – βέβαια – έχουμε τη δυνατότητα να σου αφαιρέσουμε την ιερή ιδιότητα του Γονέα, και αν τολμήσεις να μεταβείς στη Νορβηγία για να τη διεκδικήσεις απλώς θα φυλακιστείς !

Μέχρι σήμερα το πρωί οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν δείξει ότι έχουν αντιληφθεί τη μετάβαση του Παιδιού στο εξωτερικό.

Είναι απορίας άξιο τι περαιτέρω μέτρα θα λάβει η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Δικαιοσύνη, ο Συνήγορος του Παιδιού και οι λοιποί φορείς για να επαναπατριστεί ο Ράινερ (σε περίπτωση που βρίσκεται ήδη εκτός Ελλάδος).

Θα μείνουν άραγε σε στάση απόμακρη και θα αφήσουν το ζήτημα στη τύχη του να το διαχειριστεί κατά μόνας η μητέρα και χωρίς υποστήριξη, αντιμετωπίζοντας άνισα την θέση που επέβαλε ο πατέρας:

α) Στην Ελλάδα ο μικρός Ράινερ θα είχε και μητέρα και πατέρα (και σε κάθε περίπτωση ανεμπόδιστη επικοινωνία με τον πατέρα του),

β) στη Νορβηγία ο μικρός Ράινερ έχει μόνο πατέρα και καθίσταται αυτόματα και εν τοις πράγμασι ορφανός από μητέρα, η οποία έχει στην Νορβηγία απλώς τη τύχη φυλακισμένης.

Δύο διαφορετικές κουλτούρες σε σύγκρουση!

Η εντολέας μας επισημαίνει πως:

1. Το άτομο που αφαίρεσε από την οικία του τον μικρό Ράινερ είχε μηδενικές πιθανότητες να είναι ο ίδιος ο πατέρας του (αφού τα κινητικά του προβλήματα δεν του επιτρέπουν καταδρομική δράση),

2. Η μίσθωση του οχήματος διαφυγής με χρήση των στοιχείων συγγενούς του πατέρα ήταν τόσο προκλητική που συνηγορούσε εξ αρχή στο ότι ο/οι δράστες είχαν μεθοδικά προσχεδιάσει και συντονίσει την άμεση διαφυγή τους στο εξωτερικό (οπότε δεν τους απασχολούσε η συσχέτισή τους με τον πατέρα του ανηλίκου),

3. Θα λειτουργούσαν παντελώς αδίστακτα ακόμη και αν μες στην οικία – πέραν της ηλικιωμένης γιαγιάς – βρίσκονταν και άλλα άτομα διότι η αρπαγή του Παιδιού ήταν αυτοσκοπός,

4. Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να εμπλέκονται και ειδικά εκπαιδευμένα άτομα σε μεθόδους καταδρομικής απαγωγής ανθρώπων, κάλυψής τους, έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, εκπόνησης και εκτέλεσης σχεδίου διαφυγής (με περισσότερων του ενός πλάνου) κλπ,

5. Για τους ανωτέρω λόγους, προσπάθησε εξ αρχής να υποτονίσει την αντίληψη του πατέρα πως – πέραν των άλλων – πρόκειται για σύγκρουση δύο διαφορετικών δικαιϊκών συστημάτων που πάσει θυσία πρέπει να επικρατήσει το Νορβηγικό.

6. Επιπροσθέτως, προσπάθησε να αποφύγει κάθε διαξιφισμό επί προσωπικού με τον πατέρα και το περιβάλλον του σε μία απέλπιδα προσπάθεια να επαναφέρει τους δράστες στη νομιμότητα

7. Απέφυγε την εμφάνισή της στα μέσα για να μην οξύνει την αντιπαράθεση με τον πατέρα του παιδιού και στοχοποίησε τη δράση της στο να περιοριστούν οι δυνατότητες και πιθανότητες εξόδου του Παιδιού από την Ελλάδα.

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

Η επιστολή του πατέρα

«Αγαπητή κυρία,

Σήμερα το απόγευμα, ο πελάτης μου με ενημέρωσε ότι ο ίδιος και το παιδί επέστρεψαν με ασφάλεια στη χώρα συνήθους διαμονής του παιδιού, τη Νορβηγία.

Το παιδί ανταποκρίθηκε με χαρά και ευτυχία κατά την επανένωση με τον κύριο φροντιστή του χθες μετά την απαγωγή του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020. Το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα πραγματοποιήθηκε υπό τη στοργική φροντίδα του πατέρα του και χωρίς κανένα ατύχημα.

Το παιδί θα υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις και οι νορβηγικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας θα προσφέρουν υποστήριξη, αν χρειάζεται, αν διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει υποστεί τραύματα κατά τη διάρκεια της απαγωγής. Το παιδί ανυπομονεί να επανενωθεί με τους φίλους του στην τοπική του κοινότητα, καθώς και με την οικογένειά του. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το σχολείο αυτό το φθινόπωρο.

Βάσει αυτών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ευημερία του παιδιού. Έχουν ληφθεί οι σχετικές προφυλάξεις ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί άλλη μια παράνομη απαγωγή του παιδιού από τη Νορβηγία.

Δυστυχώς, κατά την άποψη του πελάτη μου, τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της συνήθους διαμονής του.

Επαναλαμβάνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Kristiansand με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2021 είναι σε ισχύ και ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο για το παιδί.

Το πελάτης αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η ετυμηγορία έχει επιδοθεί στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε -δυστυχώς- να μην τη σεβαστεί.

Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η πελάτισσά σας κατηγορείται για απαγωγή παιδιού από τις νορβηγικές αρχές και ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή της, εάν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις